„Нормандската четворка“ ще се срещне в Минск на 11 февруари, ако позициите бъдат съгласувани

Лидерите от „нормандската четворка“ се договориха да проведат среща за регулирането на украинския конфликт в Минск в сряда, 11 февруари.

Както отбеляза руският президент Владимир Путин обаче, тази среща би била възможна единствено в случай на предварително съгласуване на „редица позиции“. Споразумението за провеждането на срещата в Минск бе постигнато на 8 февруари по време на телеконференцията след срещата в петък в Москва с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Резултатите от телефонните преговори в „нормандски формат“ Путин съобщи в Сочи на белоруския президент Александър Лукашенко, на когото предстои да предостави вече изпитаната площадка за такава среща. „Бих искал да ви информирам, че току-що завърших разговор с колегите си от Киев, Берлин и Париж в т.нар. нормандски формат. Договорихме се да се постараем да организираме среща в същия формат между държавните и правителствените глави в Минск в сряда, ако дотогава успеем да съгласуваме редица позиции, които в последно време интензивно обсъждахме“, каза Путин.

„Бих искал да ви помоля да ни помогнете да проведем тази среща така, както направихте досега, любезно приемайки срещата на експертно равнище в Минск”, допълни руският президент.

„Аз съм течение на нещата. Петро Порошенко ми се обади преди няколко минути и вече ми каза за това“, реагира Лукашенко. „Уверявам ви, че в името на това всичко да е спокойно в нашия общ дом – това не са чужди за нас хора в Донецк, Донбас, Украйна – ние в Беларус ще направим всичко, за да им помогнем да излязат от ситуацията, в която са попаднали. Затова изобщо не се притеснявайте за мероприятието в Минск. В сряда вечерта, както предложихте, ще го организираме. Заповядайте“, каза белоруският президент.

Кои именно позиции изискват допълнително „интензивно съгласуване“, участниците в преговорите към момента предпочитат да не споделят.

Вече е известно, че срещата в Минск ще бъде предшествана от преговорите на ниво заместник-външни министри от „нормандската четворка“ на 9 февруари в Берлин. Информиран източник на ТАСС съобщи, че „такива планове съществуват, Москва ще бъде представена от заместник-външния министър Григорий Карасин“.

Във вторник пък е насрочена среща на Контактната група по Украйна между участниците при подписването на Минските договорености.

В Москва разчитат, че на възможната среща в „нормандски формат“ ще бъдат приети важни решения. Това съобщи пред журналисти в Мюнхен руският външен министър Сергей Лавров.

„Усилията по регулирането на украинската криза се предприемат при активната инициатива на руския президент, – каза министърът. – Предложенията, които той направи преди няколко дни пред своите колеги, бяха обсъдени в петък в Москва с участието на френския президент Франсоа Оланд и канцлера на Германия Ангела Меркел“.

„След дискусията в Кремъл в събота се проведе интензивна работа на ниво експерти. Днес се състоя телефонен разговор вече в „нормандски формат“, където обсъдените предложения бяха разгледани обстойно“, каза още руският външен министър.

Той отбеляза, че призивите на САЩ и Киев за доставка на оръжие на Украйна не могат да подкопаят усилията, които се полагат в рамките на „нормандския формат“, преди всичко отчитайки състоялите се в Москва срещи“. „Тези усилия са насочени към скорошното успокоение на ситуацията, прекратяването на огъня и изтеглянето на тежкото въоръжение“, каза още Лавров.