„Нормандската четворка“ се събира в Берлин

Среща на „нормандската четворка“, в състава на която са Русия, Германия, Франция и Украйна, на ниво заместник-министри на външните работи ще се проведе на 30 май в Берлин, съобщи за ТАСС източник от руското МВнР.

„Срещата ще се проведе във вторник в Берлин, от Русия участие ще време заместник-министърът на външните работи Григорий Карасин“, каза източникът на агенцията.

След срещата на Г-7 в Италия на 27 май президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че би желал в близко време да се проведе среща в „нормандския формат“, за да се обсъдят отново възможностите за разрешаване на украинския въпрос.

Последната среща в „нормандския формат“ на ниво министри се проведе в рамките на Мюнхенската конференция по безопасност на 18 февруари. Лидерите на страните от „четворката“ за последно се срещнаха в Берлин на 19 октомври 2016 година.

Главната задача на дипломатите на четирите страни е регулирането на конфликта в Донбас, като Москва многократно подчерта, че не е страна в конфликта и следователно не е субект на договорености по регулирането на кризата в Украйна.