„Нормандската четворка“ отбеляза необходимостта от стриктното спазване на споразуменията от Минск

Руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и президентът на Украйна  Петро Порошенко проведоха телефонен разговор, в който бе акцентирано върху необходимостта от стриктното спазване на споразуменията, постигнати в Минск, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

„Отбелязано бе, че началото на изпълнението на одобрения от Контактната група в Минск Комплекс от мерки е позволило да се понижи интензивността на бойните действия в Донбас, довело е до намаляване на броя на жертвите сред гражданското население.

Лидерите на четирите страни акцентираха върху необходимостта от осигуряване на устойчив характер на режима за прекратяване на огъня, осъществяване на практически стъпки по оттегляне на тежкото въоръжение от страните в конфликта, както и освобождаване на пленниците“, съобщиха от пресслужбата на руския президент.

„Бе подчертана готовността за активна подкрепа на работата на мониторинговата мисия на ОССЕ на днешния важен етап от регулирането“, подчертаха още от Кремъл, като отбелязаха, че „е договорено провеждането в близко бъдеще на контакти между министерствата на външните работи на четирите страни, насочени към изпълняването на съгласуваните в Минск споразумения“.

Припомняме, че на преговорите в Минск, които се проведоха на 11-12 февруари, Владимир Путин, Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Петро Порошенко съгласуваха план за регулиране на украинската криза, включващ прекратяване на огъня и оттегляне на тежкото въоръжение от страните в конфликта, провеждане на конституционна реформа в Украйна и местни избори в отделни региони на Донбас, амнистия на участниците в конфликта и редица други мерки.

В момента страните отбелязват намаляване на активността на боевете на линията на съприкосновение.

И преди, и след срещата в Минск лидерите на четирите страни редовно провеждат телефонни разговори както в „нормандски формат“ (получил това название след първата среща на „четворката“ през юни в Нормандия), така и между отделните участници. Страните се договориха тази практика да бъде продължена и в бъдеще.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че организация за нова лична среща между лидерите „към момента няма“.

В понеделник в Донбас започна поредният етап от реализирането на минските споразумения, включващ оттеглянето на тежкото въоръжение. В продължение на две седмици в района на конфликта трябва да се създаде зона за сигурност.

За тази цел на разстояние минимум 50 км един от друг трябва да бъдат отведени артилерийските системи с калибър 100 мм, на 70 км – ракетните системи за залпов огън (РСЗО) и на 140 км – мощните РСЗО „Торнадо-С“, „Ураган“, „Смерч“, както и тактическите ракетни системи „Точка“ („Точка-У“).

При това, страните се договориха, че украинските военни ще отведат тежкото си въоръжение от на практика създадената линия на съприкосновение, а въоръжените формирования на ДНР и ЛНР – от линията на съприкосновение, фиксирана в меморандума от Минск на 19 септември 2014 г.

ДНР съобщи за оттеглянето на 20 единици тежка военна техника от линията на съприкосновение с украинската армия в три района.