Нормандската четворка: Боевете в Украйна да спрат

Министрите на външните работи от т.нар. „нормандската четворка“ – Русия, Украйна, Франция и Германия, призоваха всички страни в конфликта в Украйна да прекратят военните действия. 

Това се казва в разпространеното съвместно изявление на първите дипломати след срещата им в Берлин, цитирано от ТАСС.

„Министрите призоваха всички страни в конфликта да прекратят военните действия и да изтеглят тежкото въоръжение в съответствие с договорената линия, съгласувана в приложението към минския меморандум от 12 септември 2014 г.“, се отбелязва в документа ,пише vesti.bg

Първите дипломати подчертават, че техният призив за пълно спазване на на примирието не е бил изпълнен, а напротив – боевете в Донбас са се ожесточили и са довели до големи човешки жертви, в това число сред цивилното население.

В изявлението се посочва, че на това трябва незабавно да се сложи край и да се възстанови режимът на спиране на огъня, като министрите апелират към всички участници за неговото пълно спазване.

По думите на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е потвърдена демаркационната линия, от която трябва да се изтегли тежкото въоръжение.

Руският му колега Сергей Лавров също заяви, че на срещата на четворката в Берлин, която той определи като „много полезна“, е постигнато споразумение за изтегляне на въоръжение в Украйна и продължаване срещите на контактната група.

По думите на Лавров по време на преговорите е обсъдена и перспективата за провеждане на среща на върха в „нормандски формат“ в столицата на Казахстан Астана. Дипломат №1 на Русия заяви, че на срещата в Берлин не е бил обсъждан въпросът за санкциите срещу Москва, като по думите му те не са проблем на неговата страна.

Външните министри на четирите страни отбелязаха също, че „на планираната среща в Астана трябва да се постигне осезаем напредък по пълното спазване на минските споразумения, в частност чрез създаване на условия за действително прекратяване на огъня, споразумения за начините на доставка на хуманитарна помощ и да продължи освобождаването пленници“.

Както отбеляза Щайнмайер след срещата в Берлин, „от страните в конфликта зависи това споразумение да не се превърне просто в лист хартия“.