Норвежки журналист: Санкциите на ЕС срещу Кисельов са нарушение на свободата на словото

Генералният директор на Международната информационна агенция „Россия сегодня” („Русия днес”) Дмитрий Кисельов няма да може да вземе участие в ежегодната среща на журналистическата общност от региона на Баренцово море (тя включва северните провинции на Норвегия, Швеция и Финландия, както и в северната част на европейска Русия).

Кисельов е единственият журналист в света, срещу който ЕС наложи лични политически санкции. Норвежското отделение на агенцията „Баренц Прес” изрази дълбоко съжаление за това, че на Дмитрий Кисельов е забранено влизането в Норвегия.

Ето какво каза за „Россия сегодня” („Русия днес”) по телефона от Мурманск Амунд Трелевик, член на управлението на норвежкото отделение на „Баренц Прес”, което по-рано покани Дмитрий Кисельов на годишната среща на журналистите от Русия, Норвегия, Финландия и Швеция в град Киркенес на арктическото крайбрежие в края месецa:

Амунд Трелевик: За първи път го поканихме на годишната среща на международната журналистическа организация „Баренц прес интернешънъл” миналата есен. Дмитрий Кисельов е известен руски журналист, поклоник на Норвегия, който като студент е учил норвежки език. Той вече е посещавал Норвегия няколко пъти и се познава с много норвежки журналисти, бил е и в региона на Баренцово море. Искахме да го поканим на ежегодната среща, за да обсъдим различни теми, но това беше много месеци преди кризата в Крим.

КОРЕСПОНДЕНТ: А сега му е забранено влизането в Норвегия. Той е единственият журналист, който е засегнат от политическите санкции. Как мислите, какво означава това?

Амунд Трелевик: Доколкото знам, той е включен в списъка на лицата, на които са наложени визови санкции. Норвегия не е член на ЕС, но ние влизаме в зоната на Шенгенския визов режим. Казаха ми, че Дмитрий Кисельов не е подавал документи за норвежска виза. Доколкото разбирам, засега не му е била отказана виза.

КОРЕСПОНДЕНТ: Но не е ли очевидно, че ще му откажат, ако подаде документи за виза?

Амунд Трелевик: Разбира се, така ще стане.

КОРЕСПОНДЕНТ: Как се отнасяте към факта, че на журналиста Дмитрий Кисельов е отказана виза за влизане в Европейския съюз заради политическите санкции?

Амунд Трелевик: Ние смятаме, че това не е начинът за излизане от подобна ситуация, затова не одобряваме отказа от издаване на виза на г-н Кисельов.

КОРЕСПОНДЕНТ: Съгласни ли сте, че това е нарушение на свободата на словото ?

Амунд Трелевик: Тъй като г-н Кисельов не може да участва в нашата годишна среща и да произнесе реч пред, най-малко, стотина журналисти от региона на Баренцово море, да, това е точно нарушение на свободата на словото.

Ние знаем, че Дмитрий Кисельов е доста противоречива фигура, както в Русия, така и в Европа. И това е една от причините, за да го поканим на срещата. Ние смятаме, че забраната за свободното изразяване на мнението не е изход от подобна криза. Кримската криза и кризата между Запада и Русия ще стане една от най-важните теми на конференцията. И много бихме искали г-н Кисельов вземе участие в нашата среща.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_04_08/Norvezhki-zhurnalist-Sankciite-na-ES-sreshhu-Dmitrij-Kiselov-sa-narushenie-na-svobodata-na-slovoto-6366/