Норвегия може временно да затвори единствения КПП на сухопътната граница с Русия

Норвежкото правителство не изключва възможността временно да затвори единствения КПП на сухопътната граница с Русия, защото от федерацията в кралството пристигат все повече близкоизточни бежанци. Това заявява пред в. „Афтенпостен“ норвежкият министър на правосъдието и обществената сигурност Андерш Анюндсен, публикува mediapool.bg.

„Продължаваме да разглеждаме всички възможности – казва Анюндсен, запитан дали правителството смята за необходимо временно да затвори границата“. Ян Хенрик Фредриксен от участващата в кабинета Партия на прогреса и водачът на опозиционната Партия на центъра Тригве Слагсволд Ведум също допускат, че границата може да бъде затворена. Премиерката Ерна Сулберг заявява за „Афтенпостен“, че „и за Норвегия, и за Русия е от значение границата да остане отворена“. „В момента спазваме ясните дипломатически правила на играта, за да осигурим предсказуемост на ситуацията в граничните области“, добавя тя.

Над 3000 търсачи на убежище са пристигнали тази година в задполярните райони на Норвегия от Русия през ГКПП Стурскуг – 90 на сто от тях през последните два месеца. Първоначално повечето са били сирийски граждани, сега обаче над половината молби се подават от афганистанци.