Нов арест в Русия

След като стана ясно, че министърът на икономиката на Русия Алексей Улюкаев е арестуван по подозрение за получаване на подкуп от 2 млн. долара, вчера руските медии съобщиха, че бившият заместник-губернатор на Санкт Петербург също се е сдобил с белезници.

Марат Оганесян е заподозрян в присвояване на 50 милиона рубли (725 хил. евро), предназначени за строеж на футболен стадион, на който трябва да се играят мачове от Световното първенство по футбол през 2018 г.

Руските власти смятат, че парите са присвоени от договор за монтиране на монитори на стадиона. Спортното съоръжение, което носи временно името „Зенит Арена“, се строи над 10 години. Очаква се стадионът да струва 550 млн. евро.

Първоначално заложената сума беше над пет пъти по-малка. Междувременно стана ясно, че президентът Владимир Путин е уволнил арестуваният министър на икономиката. Следственият комитет на Русия потвърди, че той е заподозрян в получаването на подкуп от 2 млн. долара, за да даде положителна оценка на сделка между Роснефт и Башнефт. Улюкаев е под домашен арест, а Оганесян е в ареста.