Новостите от „Калашников“ на „Армия-2015“

Концернът „Калашников“ сключи договор с руското министерство на отбраната за доставка на комплект за модернизация за автоматите АК. Това съобщи пред ТАСС кореспондент от пресслужбата на предприятието.

„Вече изпълнихме първата поръчка, и днес имаме договор с Министерството на отбраната за доставка на комплект за модернизация. Този комплект е универсален и може да бъде инсталиран общо за 15-20 минути на всеки автомат „Калашников“, който днес се намира на въоръжение в армията или силовите структури“, каза генералният директор на концерна Алексей Криворучко.

По думите му, съвременният стрелкови комплекс „Калашников“, снабден с нов комплект за модернизация, може да се настрои спрямо всяка тактическа задача и да позволи значително да се разширят възможностите за приложение на оръжието.

От пресслужбата на предприятието отбелязаха, че модернизираният приклад и капака на затвора, съвременната ръкохватка и цев, на които са разположени интегрирани планки „Пикатини“, а също и новия ремък, предпазител и ергономичната ръкохватка за управление на огъня позволяват да се подобри ергономиката и управляемостта на оръжието при изпълнение на бойни задачи.

Модернизацията на по-рано пуснатите автомати може да се проведе както в промишлените предприятия, така и при самите войски. Комплектът позволява 1,5 пъти да се повиши ефективността на бойното приложение на оръжието по критерий „честота на поражение“ на далечина 300 метра, независимо от климатичните и природните условия.

Комплектът за модернизация за АК бе представен на Международният военно-технически форум „Армия 2015“ в Кубинка. По-рано от ТАСС съобщиха, че за пръв път автоматите АК-74М, оборудвани с новия комплект, са били представени на парада в чест на 70-ата годишнина от Победата на Червения площад.

За прототипа на пистолетите „Лебедев“

По-рано бе съобщено, че концернът „Калашников“ на международния военно-технически форум „Армия 2015“ за пръв път ще представил прототипа на новия пистолет „ПЛ-14“ (пистолет „Лебедев“), концепцията на който бе разработена съвместно със специалисти от силовите структури и водещи стрелци-спортисти от Русия.

„Ключовата разлика на „ПЛ-14“ от другите съвременни аналози е неговата ергономика и баланс, които най-пълно съответстват на съвременните представи за биомеханиката на човека и производството на точния изстрел. Особено внимание следва да се обърне на уникалната естетика на пистолета“, подчертаха от пресслужбата.

От концерна казват, че пистолетът може да се използва не само в качеството на оръжие за армията и полицията, но и в спорта. „Ние имаме намерение да пуснем различни варианти с изменени характеристики на ударно-спусковия механизъм, а също и да направим модификации, които ще позволят той да се ползва в спортни мероприятия“, отбеляза Криворучко.

Както разказаха от „Калашников“, новият пистолет с боеприпас 9х19 мм се отличава със своята малка дебелина – от 21 мм в предната част до 28 мм в района на ръкохватката. Двустранното разположение и конфигурацията на органите за управление на „ПЛ-14“ позволяват той да се използва както с дясна, така и с лява ръка, а характеристиките на оръжието го правят комфортно от гледна точка на отката, изхвърлянето на гилзата след изстрела и бързото връщане към линията на прицел.

От концерна обърнаха внимание и на индикаторът за наличие на патрон в цевта, който позволява „с пипане“ да се определи дали оръжието е заредено, и позволява в съчетание с изменената геометрия на цевта да се изстрелват дефектни патрони, чиято дължина на гилзата не съответства на стандарта.

Източник: http://www.fbr.bg/