Новорусия призовава Съвета за сигурност на ООН за учредяване на трибунал срещу престъпленията на киевската хунта

Повече от 3,6 хил. мирни жители за загинали в конфликта Донбас,  над хиляда са убити само през 2015 г. Това заяви на брифинг в сряда лидерът на Донецката народна република Александър Захарченко.

„3 684 души са загинали, от които 523 жени и 65 деца. 1212 са убитите през 2015 г., а повече от 3 хил. души са безследно изчезнали“, каза той.

„Провежданата от Киев от миналата година операция доведе до масови жертви: само по официални данни на ОНН, убитите са над 6,5 хил. души и около 16 хил. са ранените. Много от жителите на Републиките бяха принудени да напуснат домовете си, – каза още Захарченко.- Тези действия са пряко нарушение на Женевската конвенция, това е престъпление срещу човечеството“.

„За безусловното привличане под наказателна отговорност на украинските военни за извършването на престъпления на територията на Донбас, ДНР и ЛНР се обръщат към Съвета за сигурност на ООН с молба за учредяването на международен трибунал за привличане под отговорност лицата, виновни за нарушаването на международното хуманитарно право и човечност в Украйна“, заяви лидерът на Луганската народна република Игор Плотницки на съвместен брифинг с лидера на ДНР Александър Захарченко.

„От началото на бойните действия в Донбас ние организирахме работа по събиране на доказателства за престъпленията срещу човечеството от страна на украинската армия и националната гвардия, които по своята същност са наказателни отряди. Към днешна дата ние сме събрали много такива доказателства“, каза Захарченко.

Той добави, че ДНР и ЛНР разполагат с доказателства за използването от украинските военни на забранено от международните конвенции оръжие, включително и касетни бомби, както и извършване на изтезания и убийства на мирни жители. Всички тези доказателства ще бъдат предадени на Международния трибунал.