Новорусия: Киев зачеркна Минските споразумения

Властите в Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) определиха отмяната на Киев на закона за особения статут на Донбас като подкопаване на Минския процес за преговори. Това се казва в съвместно съобщение от пресслужбите на правителствата на двете републики.

„Отмяната от страна на Киев на закона за особения статут на Донбас нанася сериозен ущърб на Минския мирен процес, – се казва в съобщението. – Вместо той да бъде доработен и приет за редакция, съгласувана в хода на консултациите в Минск, Порошенко просто го отмени. Той предлага в замяна друг, който не е съгласуван с представителите на Донбас и който никой не е виждал”.

В Донецк и Луганск настояват, че приемането на закона за особения статут на Донбас, както и закона за амнистията в съгласуваните с ДНР и ЛНР редакции „са задължение на Киев”.

„Сега, след едностранното решение за отмяната на тези закони, Минският протокол от 5 септември на практика е зачеркнат”, отбелязват още в съобщението представителите на ДНР и ЛНР.

От правителствата на двете републики констатират, че не могат да действат въз основа на документа, от който Порошенко „е премахнал принципно важни точки”, и настояват за неговото преразглеждане. „Ние сме готови да работим над новата редакция на протокола. При това ние потвърждаваме официалните си позиции за преговорите, заявени в Минск на 1 септември. Ние също така твърдо потвърждаваме стриктното изпълнение на меморандума от Минск за прекратяване на огъня от 19 септември. Както и ангажимента си към минския мирен процес като цяло”.