Нови 8966 носители на орден „За слава“

Общодостъпната база данни „Звезди на Победата“ на сайта на правителственото издание се е обогатила с имената на 8966 носители на орден „За слава“ III степен, които по различни причини не са получили своите награди, пише „Российская газета“, цитирана от ИА Фокус.
Какво означава тази информация и кого касае? Може да умножим почти девет хиляди съдби на военни по броя на техните роднини и близки, да добавим семействата на децата им, внуците и правнуците и ще стане ясно: огромен брой руснаци, както и жители на близката и далечната чужбина имат шанс да намерят сред героите от Великата отечествена война свой роднина. Или да узнаят нещо ново за човека, живял в съседната къща, работил заедно с нечий дядо или често идвал на гости. Може да е бил нечий училищен или университетски преподавател…
По време на войната те всички са били войници, сержанти, някои – старшини. Командирите и политръководителите не са били награждавани с ордени „За слава“. Изключение е имало само за летците и техниците със звание младши лейтенант.
Самият орден, утвърден с указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 8 ноември 1943 г. (в един и същи ден с ордена „Победа“), е имал три степени и е бил пряк аналог на Георгиевския кръст – символ на лично мъжество и храброст още от времето на Първата световна война.
Според изданието навечерието на годишнината от Победата е най-подходящото време да се напомни за това. Едновременно с това и да се благодари на сътрудниците на Централния архив на Министерството на отбраната на Руската федерация, които връщат имената на героите в реалността на днешните дни. „Россиийская газета“ отбелязва, че базата данни в проекта „Звезди на Победата“ се попълва вече трета поредна година. В нея вече се съдържат проверени и потвърдени сведения за над 50 хил. невръчени ордени и медали.
***