Нови системи за сигурност в Нововоронежката АЕЦ

В иновационния Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ (НВАЕЦ), за пръв път сред руските АЕЦ, бе въведен в експлоатация съвременен електронен централен щит за управление (ЦЩУ), контролиращ изработването на електроенергия. Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ е първият в света от поколение „3 плюс“, отразяващ най-съвременните норми за безопасност и т.нар. постфукушимски стандарти, съобщиха от Росатом.

ЦЩУ в Шести блок на НВАЕЦ използва принципно ново оборудване. Това е голяма стенна електронна мнемосхема, с помощта на която диспечерската служба на централата ежеминутно следи ситуацията с изработване на електроенергията от всички енергоблокове на АЕЦ и управлява предаването й в единната енергийна система на страната. В реално време на мнемосхемата се виждат измененията на параметрите на всички работещи мощности в режим на експлоатационно натоварване.

„На този щит системно се регулира изработването на електроенергия от всички действащи енергоблокове на Нововоронежката АЕЦ. Тук денонощно има старши оперативен работник от централата – дежурен диспечер, с чието разрешение стават всички изменения на мощността, освен аварийната“, обясни главният дежурен диспечер на Нововоронежката АЕЦ Владимир Степанов.

„Преди използвахме стрелочни апарати. Сега всичко е в електронен вид. Вижда се мигновената промяна на параметрите. Визуалният контакт прави оперативната работа по-ефективна“, каза дежурният диспечер Иля Пистин.

Сега на електронната мнемосхема вече се следят параметрите на новия Шести енергоблок, чийто енергиен старт в паралел с енергийната мрежа на Русия бе на 5 август 2016 г. В момента експертите подготвят блока за опитно-промишлена експлоатация. На схемата е предвидено място за добавяне на параметрите за управление и на Седми енергоблок, когато той бъде въведен в експлоатация.

Проектът за Нововоронежката АЕЦ-2 (с генерален проектант АО „Атоменергопроект“ и генерален изпълнител – Групата компании ASE, част от „Росатом“) е най-мащабният инвестиционен проект на територията на Централно-Черноземния регион. Той предполага изграждането на два енергоблока – Шести и Седми на Нововоронежката АЕЦ с реактори ВВЕР-1200 по проект АЭС-2006 от поколение „3 плюс“. Срокът на работа на оборудването е поне 60 години.

Шести енергоблок на НВАЕЦ ще бъде приет в промишлена експлоатация до края на 2016 г., след усвояване на 100% мощност.

В Седми енергоблок сега се извършват строително-монтажните дейности. През юни 2016 г. на мястото си бе поставен горният пояс на купола на сградата на реактора. Според проекта, изграждането и на Седми енергоблок предполага двойна (вътрешна и външна) защитна обвивка на сградата на реактора. Завършването на изграждането на енергоблока е предвидено за 2018 г.