Нови престъпления в Киев

Докато  страстите в Донецк продължават да се нажежават, същевременно в Киев, където уж обстановката е видимо по-спокойна, все по-често се появяват съобщения за нападения върху журналисти. Така например, малко по-рано от радикалите на Майдан беше пребит и измъчван журналистът Сергей Рульов, който поддържа популярна интернет-медия “Навигатор“.

Журналистът пристигнал на Майдан, за да направи снимки за своя репортаж. Радикалите обаче, го замъкнали на сила в шатрата си, където го били, а после и измъчвали по време на разпит.

„Подложиха ме на мъчения, разпитваха ме, кой ме изпраща, защо идвам тук, обвиниха ме в убийството на “Небесната сотня“, казваха че съм москал, че такива като мен трябва да се избиват, макар да съм с паспорт на украински гражданин. Правиха ми някакви инжекции, разпитваха ме за кого работя“, разказа кореспондентът на “Навигатор“ Сергей Рульов.

Стана известно, че милицията ще се заеме с издирването на нападателите, която преди дни се отчете със спешно разследване на друго престъпление, шокирало украинската столица миналата седмица. Тогава неизвестни разстреляха трима инспектори на КАТ. По думите на генералния прокурор в ефира на Петия украински телевизионен канал, престъпниците имат пряко отношение към Майдан.

Москал – Руснаците в Украйна са наричани така от шпицкомандите, иззели функциите на полицията и КАТ в Украйна, „москалi“. Това е презрително название, което бе използвано и от лидера на Десен сектор (Правый сектор), който съобщи, че няма да има мир за истинските националисти, докато не унищожат Руската империя, както той я нарича. На домовете на руснаците лепят бележки, както преди 60 години при хитлеристката окупация са слагали надписи на еврейските къщи. Апропо, украинските бандеровци по време на Втората световна война изтребват 200 000 евреи, поради което Израел не подкрепя задължителния си съюзник САЩ в сегашните му действия в Украйна. 300 инструктори от САЩ обучават щурмоваците, които преди години участваха и в чеченската война на страната на муджахидините.