Нови подробности за катастрофата на Boeing 777 в Източна Украйна

Крушението на малайзийския Boeing 777 в Източна Украйна придобива нови версии. Както се оказа, един от загиналите на борда пътници е бил намерен с кислородна маска на лицето, което подлага под съмнение версията за мигновена гибел на пътниците на борда.

Новите данни за падналия Boeing 777 в Украйна съобщи министърът на външните работи на Холандия Франс Тимерманс.

 „Както знаете, някой от пътниците е бил намерен с кислородна маска на лицето, което означава, че той е имал време да я сложи“ – поясни министърът в ефира на местна телевизия в четвъртък.

От това изявление могат да се направят минимум два извода. Първият е, че холандците, които оглавяват международното разследване знаят повече, отколкото казват – по-рано за човек с кислородна маска не беше съобщавано, а господин Тимерманс съобщава за това като за нещо вече известно. Интересно е, защо холандските следователи още не са сметнали за необходимо да разкажат тези подробности на широката публика?

Вторият извод е, че предишната версия за мигновената гибел на пътниците не е основана върху факти. Кислородните маски, излиза че, са били изхвърлени и някой все пак е успял да си я сложи. Това променя цялата представа за събитията на борда на малайзийския Boeing в последните минути на полета, смятат независими експерти.

Всъщност, всичко това свидетелства само за едно – разследването на катастрофата на малайзийзкия боинг в Украйна не е било проведено както е редно. Предварителният доклад на експертите се основаваше върху фотоснимки. Дори сега, когато в Украйна действа примирието, международните експерти не бързат да отиват на мястото на трагедията. Представители на Малайзия дори не изключват вероятността, че ще се наложи разследването да бъде отложено до идната пролет. Не е ясно – какво ще открият там експертите след зимата.

Няма увереност, че след като се доберат до отломъците експертите ще поискат да установяват истината. Тези дни ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко каза, че неговото ведомство вече „установило“ причините на катастрофата и сега на украинските следователи само им остава да дойдат на мястото на трагедията и „да намерят онова, което липсва“.

Няма съмнение, че в района на катастрофата след месец и половина артилерийска стрелба от страна на украинските войски, може да се намери какво ли не. Само че досега няма отговор на въпросите на министерството на отбраната на Русия, как са действали в онзи ден украинските ракетни системи и защо още не са обнародвани записите на преговорите на украинските диспечери с екипажа на Boeing 777. Значи освен Русия никой не чака отговорите на тези въпроси.

/Гласът на Русия/