Нови заплахи за санкции срещу Русия от страна на Запада

Посрещане на българските парашутни войски (командоси), София 1945г.

Във вторник от страна на Западните сили отново прозвучаха заплахи за санкции срещу Русия във връзка с украинската криза.
Киев призова Русия незабавно да престане да се меси във вътрешните работи на Украйна. „Агресивните действия, поставящи под заплаха живота и сигурността на украинските граждани, активизирането на сепаратистките сили и участието на граждани на Русия в противоправни действия свидетелстват за намерения за осъществяване на втори етап на окупацията на Украйна” се посочва в съобщение на украинското министерство на външните работи.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че Вашингтон разработва нови санкции за ключовите сектори на руската икономика.
Според Кери безредиците в Източна Украйна са организирани при участието на Русия.
„Ние сме готови да предприемем нови тежки санкции против хората, организиращи подобни действия, както и срещу ключовите отрасли на руската икономика. Енергетика, банки полезни изкопаеми- всичко това се разглежда”, заяви Кери.
По-рано Вашингтон обяви, че прекратява финансирането на дейностите за повишаване на нивото на защита на руските ядрени обекти. САЩ обясняват решението си с действията на Москва по отношение на Украйна. „Всички подразделения на министерството на енергетиката на САЩ пристъпиха към проверка и анализ на проектите, свързани с Русия”, каза представител на ведомството.
Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа не е открила никакви доказателства за аргументите, които Русия използва за оправдаване на своите действия в Украйна, заяви докладчикът на ПАСЕ по Украйна Мариета де Пурбе-Лундин.
„Сега съществува една заплаха за украинската демокрация- това е Русия. Тя се опитва да дестабилизира ситуацията в Украйна, да провали важните начинания за които се бори новото украинско правителство. А на украинските власти именно сега са необходими спокойни и благоприятни условия, за да се справи със сериозните вътрешни предизвикателства: промяна на конституцията, провеждане на президентски избори”, заяви Мариета де Пурбе-Лундин.
Председателите на парламентите на страните от ЕС изразиха загриженост относно ситуацията в Украйна, подкрепиха нейната териториална цялост и едновременно с това призоваха украинските власти към уважаване на правата на националните малцинства.
Участниците на конференцията на председателите на парламентите на страните от ЕС проведена във Вилнюс заплашиха Москва с нови санкции.
„Председателите на парламентите настояват Русия да предприеме забележими стъпки към намаляване на напрежението и подкрепят допълнителните мерки, включително и икономически санкции, ако Русия предприеме каквито и да е стъпки към дестабилизиране на ситуацията в Украйна”, се посочва в заключителното изявление на конференцията.
Бившият президент на Полша и лауреат на Нобеловата награда за мир Лех Валенса заяви, че
Не трябва да се оставя Украйна на Путин, нито да се позволявава страната да се раздели. „В същото време обаче не трябва да се допуска и война. Западните държави би трябвало да окажат единна съпротива на Путин. Европа трябва да е по-добре организирана, с по-голяма солидарност. Ако разчитаме на САЩ, ще продължим да губим”, смята още бившият полски президент.
От своя страна Френският президент Франсоа Оланд заяви, че трябва да бъдат избегнати всякакви действия, способни да повишат нивото на напрежение около Украйна
„По време на срещата си с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, държавният глава е изразил сериозна загриженост относно текущата ситуация в Украйна и е подчертал необходимостта да бъдат избегнати всякакви действия, преки и косвени, способни да повишат нивото на напрежение”, се посочва в прессъобщение на Елисейския дворец.