Нови данни от сателитна снимка: военен самолет е атакувал малайзийския Boeing 777

Първи канал на руската телевизия разпространи спътникова снимка, на която се предполага, че е изобразено изстрелването на ракета от изтребител към пилотската кабина на малайзийския „Боинг“, катастрофирал в Донбас. Медията публикува и изводите на авиоексперта Джордж Билт. Той твърди, че самолетът е бил свален от преследващ го реактивен изтребител. Кабинета на лайнера е била атакувана с ракета „въздух-въздух“, след което десният двигател и дясното крило се ударени с ракета с топлинно насочване.

И всичко това се потвърждава от въпросната сателитна снимка, направена вероятно от американски или британски спътник. На нея ясно се вижда как боен самолет атакува Боинга. Вижда се и изстрелването на ракетата, която попада точно в пилотската кабина на лайнера.
„Ние виждаме снимка от космоса, направена от не много висока орбита. Обикновено такива снимки се правят за общо разузнаване на въздушното и наземното пространство.
В съответствие с координатите, указани на снимката, ние можем да предположим, че снимката е направена от американски, или английски спътник. Проведохме детайлен анализ на тази снимка и не сме забелязали никакви признаци за фалшификация“, заяви първият вицепрезидент на Руския съюз на инженерите Иван Андриевский.

Нови данни от сателитна снимка военен самолет е атакувал  малайзийския Boeing 777