Новият екипаж пристигна на МКС

От космодрума Байконур вечерта на 27 март успешно стартира космическият кораб „Союз ТМА-16М“ с нов международен екипаж на борда, пилотиран от космонавта на Роскосмос Генади Падалка. Той е с най-голям опит в този екипаж. Падалка има зад гърба си 710 денонощия в космоса и 9 излизания в открития космос. Тази експедиция ще бъде 5-та космическа командировка за руския космонавт, в рамките на която ще бие рекорда на Сергей Крикальов (803) денонощия за най-дълго пребиваване на борда на МКС.

Сутринта на 28 март „Союз ТМА-16М“ успешно се стикова с Международната космическа станция, съобщи ТАСС.

В основния екипаж влизат: космонавтите Генади Падалка, Михаил Корниенко и астронавтът на НАСА Скот Кели. На 28 март те се присъединиха към екипажа, който се намира на орбиталната станция: Тери Вурст, Антон Шкаплеров и Саманта Кристоферети, които в момента се намират на МКС.

За разлика от Падалка, който ще се върне на земята есента, Корниенко и Кели ще останат на МКС една година. Предстои им да изпълнят богата научна програма, като много от експериментите ще бъдат съвместни.

Особена роля в настоящата мисия се отделя на американския астронавт Скот Кели, въз основа на негов пример, изследователите планират да изследват отрицателното въздействие от фактори на космическия полет върху гените в човешкия организъм. В контрола на измененията ще му помога неговият брат-близнак Марк Кели, който се намира на земята. Учените смятат, че получените данни от дългия полет, ще помогнат на човечеството да направи още една крачка за по-продължителни космически полети.

За НАСА това ще бъде първият опит на годишна космическа мисия. Съветски и руски космонавти вече имат опит в едногодишни космически експедиции. Така например през 1988 година Владимир Титов и Муса Манаров са прекарали на орбиталната станция 365 денонощия, а през 1995 година Валери Поляков – 437 денонощия, поставяйки с това световен рекорд за най-дълъг полет в космоса.

По цялата траектория на полета и в случай на евентуално извънредно кацане на „Союз ТМА-16М“, са подсигурени около 20 военни и граждански самолети, хеликоптери и кораб за спасително-издирвателни операции на ВМФ на Русия.

Падалка и Корниенко носят със себе си флаг на Русия, за да отбележат на 9 май Деня на победата.