Новият генсек на НАТО: не съюз с Русия, а защита от нея

В сряда в длъжност встъпи новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи BBC.

Той бе избран единодушно от всички страни членки на алианса през март. Предшественник на Столтенберг е бившият премиер на Дания Андерс Фог Расмусен, който заяви, че като генерален секретар на алианса през последните 5 години най-много е бил разочарован от поведението на Русия.

«В първата ми реч като генерален секретар на НАТО през септември на 2009 година аз говорих за необходимостта от постигане на стратегическо партньорство с Русия. Но руската агресия срещу Украйна оспорва нашето виждане за свободна и мирна Европа», пише Расмусен в статия, публикувана във вестник Independent.

Дали новият генсек на НАТО ще може да защити това виждане?

Новият генерален секретар на НАТО е икономист по образование и е оглавявал Работническата партия в Норвегия. През дългият си политически опит е създал много връзки, а самият той се слави като много умел в преговорите – умение, което може да се окаже от особена важност предвид противопоставянето на НАТО с Русия.

Смята се, че бившият норвежки премиер има близки връзки с Русия, което ще се превърне в оръжие в арсенала на алианса в хода на конфликта с Москва. В миналото той е поддържал добри отношения с Владимир Путин и Дмитрий Медведев. През десетилетието, в което Столтенберг беше на власт двете страни подписаха важни договорености за разделяне на Баренцово море и облекчаване на визовия режим между двете държави.

Днес обаче, не е известно каква именно линия на поведение ще спазва Столтенберг по отношение на Москва. Преди седмица той заяви, че „Русия взе решение да се придържа към по-агресивна линия на поведение“. Тогава той добави, че НАТО и Москва в най-близко бъдеще ще успеят да преодолеят кризата, възникнала в резултат на намесата на Русия в украинския конфликт. Генсекът отдаде отговорността за кризата в Украйна изцяло на Кремъл. „Русия изостави системата от установени правила и използва икономически и военни инструменти, за да разпалва конфликти и нестабилност“, каза Столтенберг. По тази причина, според него е „невъзможно да продължава да се засилва партньорството с Русия.“

Основният приоритет за новият генерален секретар на НАТО е разрешаването на украинския конфликт. „За сериозността на ситуацията в страната сочи обстоятелството, че се използва военна сила за промяна на държавните граници. Освен това, Украйна е партньор на НАТО, а и граничи със страни членки на алианса“.

От своя страна руският „Комерсант“ отбеляза, че назначаването на Столтенберг се разглежда в Москва като положителен развой на събитията, тъй като на него се гледа като на умерен политик, в сравнение с русофобски настроения Андерс Фог Расмусен. Руски дипломатически източници изразяват надежда, че след назначаването на бившия норвежки премиер на поста на генерален секретар на организацията, отношенията между НАТО и Русия могат да се подобрят.