Новите украински БТР-и се разпадат по пътя към фронта

От получените от украинската армия през 2014 и 2015 г. бронетранспортьори БТР-3 и БТР-4 в движение са останали едва една трета, съобщава украинското издание „Зеркало недели”.

„През миналата и сегашната година въоръжените сили са получили 20 броя БТР-3 и 25 броя БТР-4. Всички помнят пъстрите и шумни шоута с участие на ръководителите на страната по предаване на бойната техника на въоръжените сили. От общия брой съвременна бойна техника са останали едва 18 броя”, се казва в статията.

Според украинския Генерален щаб, причините за повредите са „конструктивни недостатъци“.

Вестникът също отбелязва не високото качество на ремонта на украинската техника. По информация от Генщаба, от 102 ремонтирани БМП-2 при 85 от машините са открити неизправности в системите за управление на огъня, електрооборудването на кулите, системите за охлаждане и смазване. От ремонтираните в Харков 90 танка Т-64 и БМ „Булат” подобни повреди са открити при 66 машини.

Преди време медиите съобщиха, че украинските заводи закъсват с доставката на бронетранспортьора „Дозор-Б”, който в армията е прекръстен на „Позор”. Отбелязва се, че надеждността на първия опитен образец предизвиква съмнения.