Новите „сметки” на Кличко: Зимата топло в 60 домакинства, лятото – в 110

Кметът на Киев Виталий Кличко успокои жителите на града, че домовете им няма да останат студени през зимата.

„Повече от 60 домакинства ще имат отопление и топла вода през отоплителния сезон, а през лятото – повече от 110”, уточни градоначалникът.

В същото време значителна част от жилищата в Киев вече са без топла вода, тъй като икономисват газ за предстоящата зима. В магазините усилено се купува отоплителна техника – от съвременни инфрачервени панели до дореволюционните печки. Хората се готвят за зимата кой с каквото може.

Всички местни издания предлагат на украинците най-различни начини и хитрини за това как да се сгреят през мразовитите зимни дни. Тук влизат и подовото отопление, а даже и изработването и монтирането на отделни котлета за парно отопление. Заместникът на Коломойски Святослав Олейник пък посъветва съгражданите си да се запасят с дърва. Ще бъде студено, заяви той, но дърва има достатъчно и няма да замръзнем.

В този енергиен колапс Украйна се озова заради нерешителността на властите, които така и не се решиха да изплатят дълга си от 2 млрд долара към Русия, за да може Москва да продължи да доставя гориво на страната. На фона на всичко това обаче, Киев възнамерява да похарчи над 5 млрд долара за усъвършенстване и обновяване на армията, като тези средства ще нараснат до цели 30 млрд до 2020 г.