Нова противохеликоптерна мина ще се използва в руската армия

Най-новата разработка на противохеликоптерна мина ще бъде внедрена в арсенала на Въоръжените сили на Русия още тази година. Това съобщи на журналисти ръководителят на инженерните служби на ВВС на Руската Федерация Алексей Хазов, предаде Интерфакс.

По думите му, информация за теглото и габаритите на новия боеприпас засега остава в тайна. Новата мина ще се монтира посредством дистанционните средства за миниране, в това число от хеликоптери.
«Машината е преминала успешни изпитания в края на 2013 година. Тя има свойствата да поразява цели като хеликоптер или друг летателен апарат на височина до 200 м, формирайки ударно ядро на принципа на кумулативен заряд», поясни Хазов.

«Противохеликоптерната мина се дислоцира под земята в очакване на обекта. В момента на приближаване на летателен апарат, мината засича обекта и се активира, когато той навлезе в зоната за поражение до 200 метра», разказа той.

«Разполагаме с аналогична противотанкова мина Т-83, която сработва при приближаване на тежка бойна техника, а когато обектът влезе в обсега на зоната за поражение, мината се задейства и активира заряда», съобщи Хазов. Той спомена, че мината няма функции за реагиране на случайни обекти.