Нова китайската разработка ще погребе американската система за ПРО?

Китай проведе изпитания на свръхзвукова бойна глава на междуконтинентална балистична ракета. Проведените изпитания са показали, че разполагането на китайски балистични ракети с такива бойни глави е възможно в обозримо бъдеще.

Проведените тестове на свръхзвуковата бойна глава на междуконтинентална балистична ракета са първия практически резултат от реализиращата се амбициозна китайска програма за създаване на свръхзвуково оръжие. За работата на китайците по свръхзвуковите летателни апарати се знае вече от няколко години. През юли 2012 г., китайските медии съобщиха за пускането в експлоатация на уникална аеродинамична тръба, която дава възможност за вентилиране на модели на летателни апарати при скорости до 9М. Сега беше проведено първото летателно изпитание на свръхзвуков летателен апарат. Основните въпроси в този контекст са как новата технология ще повлияе на ядрената стратегия на Китай и в какви други направления се движат китайски проекти в областта на свръхзвуковите оръжия.

Проведените изпитания са показали, че снабдяването на китайските балистични ракети с такива бойни глави е възможно в обозримо бъдеще. Тази свръхзвукова бойна глава не може да бъде свалена от никоя от съществуващите или бъдещите системи за противоракетна отбрана (ПРО). След като започне тяхното разполагане, Китай ще може да подобри надеждността на ядрените си сили.

Можем да предположим, че в сегашните условия Китай, по подобие на САЩ и Русия, няма да се ограничи само с развитието на свръхзвукови технологии за интересите на стратегическата си ядрена триада. САЩ разглежда възможността да използва неядрени свръхзвукови оръжия в своите перспективни системи за бърз глобален удар. Над неядрените свръхзвукови оръжия се работи и в Русия.

Появата на неядрено свръхзвуково оръжие ще позволи до се изведат на ново ниво на китайските програми за създаване на средства за борба с американските ударни групи от самолетоносачи. Китай вече се движи към създаването на много мощни и бързи средства за поразяване на вражески самолетоносачи, като създаде противокорабната ракета „DF-21D”. Тази ракета вече превръща в нерешим проблем защитата на ударно съединение от самолетоносачи. Ако като средство за атака се използва по-маневрена свръхзвукова крилата ракета, то противоракетната отбрана на самолетоносача ще бъде безнадеждна, и цялостното развитие на флотите в света ще трябва да бъде преразгледано.

През 21-ви век, наличието на собствено свръхзвуково оръжие е необходим атрибут за военната суперсила, в която се превръща Китай. Но, от първите изпитания до разполагането на оръжейните системи трябва да бъде изминат дълъг път, така че резултатите от тези усилия, ние, най-вероятно, ще видим едва през следващото десетилетие.

.