Новак: Разтрогването на договора между „Газпром“ и Saipem няма да повлияе на срока на строителството на „Турски поток“

Разтрогването на договора между „Газпром“ и италианската компания-изпълнител Saipem няма да повлияе на срока за строителство на „Турски поток“ и се явява технически въпрос. Това каза пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак, предаде ТАСС.

„Проектът продължава да се реализира. Ние продължаваме да работим с нашите турски партньори по съгласуването на международните договорености. Това е технически въпрос, който решават помежду си „Газпром“ и търговските организации“, заяви Новак.

„Не са установени никакви срокове. Ние работим в режим „колкото по-бързо, толкова по-добре“, каза още министърът в отговор на въпрос, дали това няма да повлияе на срока за строителство.

South Stream Transport B.V., дъщерна компания на „Газпром“, по-рано днес информира Saipem S.p.A за разтрогването на договора за строителството на първата връзка от морския участък от  газопровода, сключен в рамките на реализацията на проекта „Южен поток“ през 2014 г. „Даденото решение е продиктувано от невъзможността да се постигне споразумение по много работни и търговски проекти по реализирането на проекта „Турски поток“, се казва в съобщението.

Другите дейности по проекта продължават и скоро South Stream Transport B.V ще започне преговори с потенциални подизпълнители за полагането на първата част от „Турски поток“.

В същото време тръбополагащият кораб на Saipem – Саstro Sei – все още се намира близо до Анапа, където пристигна на 7 юли.

Освен договора за полагане на първата тръба, South Stream Transport B.V. сключи договори за изграждане на втора тръба от морския участък на „Южен поток“ с швейцарската компания Allseas Group – за дълбоководните трасета – и с италианската Saipem – за осигуряване на строителните дейности.