Нобеловата награда за Барак Обама не постигна желания ефект

Бившият председател на комисията за избиране на носителите на Нобеловата награда Гейр Лундестад заяви, че награда за мир, която президентът на САЩ Барак Обама получи през 2009 г. не е дала очаквания ефект, съобщи „Вашингтон Таймс“, публикува fakti.bg.

В своята книга, която предстои да излезе, Лундестад  заявява, че наградата по-скоро е представлявала окуражаване на Обама за изпълнение на предварително заявените от него намерения за ядрено разоръжаване, а не толкова признание за постиженията му.  Това решение обаче предизвика сериозна вълна от критики през 2009 г., като много американски представители на властта твърдяха, че Обама няма сериозни заслуги за нейното получаване.

„Дори много от привържениците на Обама смятат, че тази награда беше грешка. Остава усещането, че комитетът не постигна това, на което се надяваше“, пише Лундестад.

Авторът напусна поста си на председател на комитета по връчването на Нобеловите награди след като прекара 25 години на поста. В книгата си той признава, че Обама е бил много изненадан от своята награда.