Нил Кларк: Русия не застрашава страните от Балтика, провокациите идват от тях

Русия изцяло уважава суверенитета на Латвия, Литва и Естония, а агресивната риторика и провокациите са характерни точно за тези балтийски държави, твърди британският журналист Нийл Кларк в сайта RT.

Кларк полемизира с американския публицист Ли Едуардсън в негова статия публикувана неотдавна в Daily Signal, в която се прогнозира „нарастващ натиск на Русия – икономически, политически и военен – на малките, но стратегически разположени балтийски държави”.

„Отчитайки историята на 20 век, може да се разберат някои опасения пред Русия, особено опасения относно по повод сигурността на балтийските държави”, пише Кларк.

„Грубата русофобия” обаче на политици като Даля Грибаускайте е непростима, както и действията на западните „ястреби”, които се стремят да използват историческите опасения пред Русия за постигане на своите собствени геополитически интереси, счита британският журналист.

Той привежда пример с агресивната риторика на литовския президент Грибаускайте, която в интервю за Washington Post нарича Русия „държава с терористични елементи”, а в други интервюта сравнява Владимир Путин с Хитлер и Сталин.

Да се твърди, че ситуацията напомня за 1940 г. е нелепо, пише Кларк. Само „истински интригант” би интерпретирал законната загриженост на Русия за правата на етническите руснаци, живеещи в Балтика, като опит да се „дестабилизират” тези страни, отбелязва журналистът.

В страните от Балтика продължават опитите да бъде пренаписана историята и „престъпниците да бъдат превърнати в жертви”. Маршовете в чест на дивизиите СС предизвикват възмущение не само в Русия, пише Кларк. Подобни акции може да се оценят като провокационни.

Като антируски провокации журналистът счита военните учения и парадите на НАТО край границите на РФ. През февруари такъв парад от 140 военни машини се състоя в град Нарва в Естония само на 300 метра от границата с Русия. „Ние можем само да си представяме как биха реагирали САЩ, ако Русия демонстрира свои въоръжения по такъв начин” – отбелязва Кларк.