Нилов – трагедията в Париж потвърждава правилността от въвеждането в Русия на наказателна отговорност за оскърбление на вярващите

Председателят на комитета към Държавата дума по делата на обществените обединения и религиозни организации Ярослав Нилов не изключва, че терористичният акт в Париж може да е бил провокиран от карикатурата на френското издание, изобразяваща лидера на „Ислямска държава“.

„Тази ситуация още веднъж потвърждава правилността на изказването, че сте „пуснали духа от бутилката“. Тук аз имам предвид появата на организацията ИДИЛ“, каза депутатът пред агенция „Интерфакс“.

Той изрази учудването си от това, че „западните медии, които неведнъж са се сблъсквали с проявите на радикалната религиозност, съпроводена с нарушаване на законодателството и използване на физическа сила, продължават да публикуват на страниците си определен род материали, предварително знаейки, че по този начин могат да провокират ситуация като тази, която вече се случи“.

Нилов не изключи, че „това се е превърнало в проява на такъв род трагедия, в резултат на която загинаха хора, които по-скоро нямаха отношение към тази карикатура или дори е възможно, да са я осъждали“.

Депутатът отбеляза също, че случилото се „още веднъж потвърждава правилността на решението на Държавната дума, а именно: въвеждане на наказателна отговорност за публични действия, извършени с цел оскърбление на религиозните чувства“.