Николай Цуканов: „Имануел Кант е руска марка!”

Губернаторът на Калининградска област Николай Цуканов, разказа в интервю за „Гласът на Русия” за подготовката за честването на юбилея на Имануел Кант и усилията за запазване на паметника на генерал Иван Черняховски в Полша.

На 22 април 2014 година се отбелязва 290-тата годишнина от рождението на основателя на немската класическа философия на Имануел Кант. Какви мероприятия са планирани за неговия юбилей в Калининград?

Николай Цуканов: Жителите на Калининград се гордеят със своя сънародник, философа Имануел Кант. Разбира се, има списък от юбилейни мероприятия и те са свързани предимно с възстановяването на свързаните с Кант места, които все още са останали. Това са Катедралата и гроба на Имануел Кант, които се посещават от хиляди туристи. Второто място е село Весьоловка, където Кант е бил принуден да живее след смъртта на баща си, оставяйки университета поради липса на пари. Има идея там да се направи етнографско село, защото селото е свързано със съдбата на имигрантите.

Списъкът от мероприятия е достатъчно голям. Неслучайно, руският президент обръща внимание на този философ, познава работата му. Именно той ни предложи да обръщаме повече внимание на личността на великия философ и да използваме името му като марка на Калининградска област, като марка на Русия.

Кореспондент: Във връзка с юбилейната година, очаквате ли приток на туристи от Европейския съюз?

Николай Цуканов: В рамките на граничното сътрудничество при нас идват нашите приятели поляците. Ние контактуваме с Кантовското общество в Германия. Искаме да създадем голям музей на Имануел Кант в Калининград, който да привлича и руснаци, и туристи от Европа.

Кореспондент: Ако ние продължим темата за историческите паметници, сега в Полша, се водят разговори за демонтиране на паметника на съветския генерал Черняховски в Пененжно. Може ли Русия да повлияе на сегашната ситуация?

Николай Цуканов: Това е единичен случай и решението беше обявено от полските местни власти на една от най-малките общини. Аз разбирам, че, може би, това е едно емоционално решение, свързано с предстоящите избори в тази община.

В Полша, в Бранево, се намира най-голямото гробище на руски войници в Европа, където са погребани 30 000 войници от Червената армия. Всяка година мотоциклетисти, включително и аз, отиваме в Полша на това гробище за 9 май. Ако отначало ни посрещаха местните власти, сега идват депутати от полския парламент, губернатори, почетният караул. Искам да подчертая, че поляците почитат паметта на съветските войници и им благодарят за освобождението на Полша.

Сигурен съм, че всичко ще бъде наред. Да се борим с паметниците е неправилно. Това е част от историята на всяка държава. Сигурен съм, че здравият разум ще надделее, всичко ще остане на мястото си, а ние както и преди ще бъдем приятели с поляците, ще общуваме и ще развиваме нашите добросъседски отношения.