Николай Малинов остава шеф на русофилите, спечели вот на доверие

 

Автор: Кирил Борисов, в. „24 часа“

Николай Малинов остава председател на Национално движение „Русофили“ след заседанието на общото събрание на организацията в събота.

Над 300 делегати пристигнаха от цялата страна в зала „Европа“ на столичния хотел „Москва“. 219 от тях го подкрепиха в поискания от самия лидер вот на доверие, 71 гласуваха „против“, и 23-ма се въздържаха. Така Малинов остава

начело
на най-голямата
неправителствена
организация

в България, която има над 37 хиляди членове. Той е начело на русофилите от 8 г.

Патриарх Неофит и премиерът Бойко Борисов изпратиха приветствия. „Отношенията на България с Русия са важни и се надявам да подкрепите усилията ни да развиваме европейските ценности и да съхраним приятелските отношения между двата народа“, обръща се Борисов към делегатите.

„Въпреки сложните отношения през последните години вие имате голям принос за народите, свързани с православната вяра и православната църква. Отстоявайте ценностите, да сте достойни чада на Бога, който наистина е любов“, гласи част от посланието на патриарх Неофит.

Напрежението в движението тлееше заради писмо, разпространено в интернет, в което членове на Националния съвет изказват недоволство от Малинов. Упрекват го в едноличен стил на управление, недостатъчно финансиране на структурите в страната и срещи с политически лидери в търсенето на подкрепа от тях. Документът не е внесен за разглеждане в организацията, но с него се иска НД „Русофили“ да се ръководи от няколко съпредседатели, което на форума вчера предложи и самият Малинов в името на консенсуса. До гласуване обаче не се стигна.

„Надпартийност, консенсус при вземане на решенията и баланс между партийнополитическата работа и културномасовите прояви – тези принципи спазвам в работата си. От над 200 организации по места съм посочил председателите на 2. Нямаме провалено мероприятие заради липса на пари“, обяви Малинов. Отчете концерти, конкурси, възстановяване на паметници, издаване на книги, изучаване на руски език в детските градини и пр. активност на русофилите.

Членове на БСП, както и проф. Станислав Станилов от „Атака“, който е сред заместниците на Малинов в движението, изразиха подкрепа за председателя.

Първият секретар на руското посолство Роберт Шестаков и депутатът от

Думата Сергей Гаврилов също бяха гости на форума. Те връчиха на Николай Малинов награда за развитието на гражданското общество от името на руския парламент и медал от Зюганов, посветен на победата над фашизма.

„Народите ни са в сложно положение. Виждаме, че политиката на западните страни се опира на санкции, в разрез с християнството. Дискредитират се нашите християнски православни ценности. Миграцията създава риск за нашите отношения. Но Русия е открита за отношенията между братските народи и ще ги защитава както в България, така и в Сирия, и навсякъде. Нашата главна задача е да обединим историческото братство. Русия и България могат заедно да определят бъдещето на континента“, заяви в речта си Гаврилов.

 Интервю с руския депутат четете в следващ брой

Красимир Велчев: Бъдете надпартийни

„Организацията трябва да е надпартийна. Не позволявайте политици да обсебват любовта ви към Русия и да се възползват от вашите чувства за тяснопартийни интереси“, призова участниците Красимир Велчев, който за трети път е председател на групата за приятелство между България и Русия в парламента и редовен участник на събора на русофилите край яз. „Копринка“.

За да успокои страстите в залата, на трибуната се изказа и кметът на Казанлък Галина Стоянова, която е член на ръководството на НД „Русофили“.

„Аз съм учител, сега временно съм кмет. Това е движението, което ще остави памет за нашите деца, за да знаят защо трябва да обичаме руския народ. Изпълняваме много проекти заедно. И там никога не е станало дума, че няма пари. Когато проектът е добър, съмишленици винаги се намират“, заяви Стоянова, която е втори мандат кмет на Казанлък от ГЕРБ.

Източник: В. „24 часа“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351410