Никакви санкции не могат да повлияят на руските позиции

Никакви санкции не могат да повлияят на руския военно-промишлен комплекс и позициите на Русия на световния пазар за оръжие, смята директорът на Центъра за анализ на световната търговия на оръжие Игор Коротченко.
Енергетика, финанси и въоръжението са трите важни сектора за икономиката на Русия, на които лидерите на «голямата седмица» са готови да наложат санкции, в случай на бъдеща ескалация на ситуацията в Украйна. Коротченко отбеляза, че Русия винаги се е сблъсквала с твърди конкурентни противодействия на световния оръжеен пазар. «В този план, ситуацията за нас няма да се промени, то не е нещо ново. Отчитаме факта, че ние при това силно давление през последните няколко години, продължаваме да се държим и да бъдем на второ място, разширявайки географията и обема на доставките. В този смисъл, позицията на Русия на световния пазар е абсолютно устойчива и никакви санкции не могат да разколебаят тази позиция», подчерта Коротченко.
Той предложи, в случай на отказ от страна на западните партньори по сглобяването на части и електрониката, Русия да се концентрира по-обстойно върху партньорството си с Китай, който е лидер в производството и сглобяването на подобни детайли. Освен това, Коротченко подчерта, че е много важно да се развиват контактите с Беларус и основните купувачи на руското оръжие, а това са: Индия, Венецуела, Виетнам, Китай и Алжир.
«Както до сега тези наши партньори са купували от нас оръжие, така и ще продължат да купуват, защото тези страни водят самостоятелна политика и на Запада и САЩ, ще им бъде невъзможно да повлияят върху техните позиции», смята директорът на Центъра.