Не пускат Патриарх Кирил в Украйна

Ръководителят на информационно-аналитичното управление на Синодалния информационен отдел на Московската Патриаршия Вахтанг Кипшидзе заяви, че изказването на чиновника от Министерството на културата на Украйна за нежелателната визита на руския Патриарх Кирил, представлява пародия на това, с което се занимава министерството, съобщи «Независимая газета».

«Изказването относно визитата в Украйна на най-уважавания в света религиозен лидер – руският Патриарх Кирил от страна на директора на департамента по въпросите на религията и националностите към Министерството на културата на Украйна Владимир Юшкевич, е абсурдна глупост», каза Кипшидзе.

«Преди дни Юшкевич заяви: «Уверявам ви, че Украйна ще направи всичко възможно в рамките на законодателството и законността, тази визита на територията на страната ни – да не се състои! Имам предвид и окупираната в момента територия на Украйна. Според мен, такава визита на главата на Руската Православна Църква може да породи само вълна от междуконфесионална конфронтация», цитира изявлението на Юшкевич Вахтанг Кипшидзе.

«За съжаление, такова изявление може да се разглежда само като опит за давление и намеса във вътрешните работи на Украинската Православна Църква», каза в отговор на думите на чиновника главата на Информационния отдел на УПЦ на Московската Патриаршия протойерей Георги Коваленко.

Както стана известно по-рано, Свещенният Синод на Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия е разглеждал евентуална покана на Патриарх Кирил в Украйна във връзка с честванията на деня на Кръщението на Русия, който се отбелязва на 28 юли.