Нервната реакция на САЩ на прихващането на американския самолет-шпионин от руския Су-27

Действията на пилота на изтребителя Су-27, приближил се до американския разузнавателен самолет в небето над акваторията на Балтийско море, могат да доведат до влошаване на отношенията между САЩ и Русия. Такова мнение изрази в неделя официалният представител на американското министерство на отбраната Марк Райт.

Американският разузнавателен самолет RC-135U е летял към руската граница и затова над Балтийско море над него е прелетял изтребителят Су-27 от ВВС на Русия, в резултат на което американският самолет е променил курса си. Това съобщи пред журналисти представителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

„На 7 април в 13:18 московско време дежурните сили на ПВО над акваторията на Балтийско море откриват неизвестна въздушна цел, която уверено се насочвала към руските държавни граници. От състава на дежурните сили бил вдигнат изтребител Су-27, който се приближил до неизвестния самолет, няколко пъти прелетял близо до него и го идентифицирал като разузнавателен самолет RC-135U на ВВС на САЩ и доложил за него“, каза Конашенков.

След срещата американският самолет променил курса си и се отдалечил от руските граници, добави генералът. Официалният представител на министерството на отбраната на РФ подчерта, че „полетът на RC-135U от ВВС на САЩ към руските граници се е извършвал с изключени транспондери“.

Според американското издание Washington Free Beacon, „RC-135 – това е модернизирана военна модификация на Boeing-707, която може да бъде приспособена за провеждане на няколко типа разузнаване, включително фото, ядрен мониторинг и електронен шпионаж. Версията на RC-135, с която във вторник едва не се случи сблъсък, носи кодовото название Combat Sent и се занимава с прихващане на електронни сигнали и радиолокационно излъчване от страна на противника“.

По-рано американските власти заявиха, че на 7 април RC-135U при изпълняване на редовен полет в международното въздушно пространство е бил прихванат от руския Су-27 в небето над Балтийско море, като при това руският изтребител се е приближил на разстояние около 6 метра. По думите на официалният представител на Пентагона Айлин Лейнез, маневрата е била извършена „в небезопасен и непрофесионален маниер“. „Съединените Щати ще поставят въпроса за този инцидент пред Русия по съответните дипломатически и официални канали“, заяви тя.

Според оценка на руски експерти, целта на полета е била разкриване на радиоелектронната обстановка в северозападните региони на РФ, определяне на режимите на функциониране на силите и средствата за противовъздушна отбрана, определяне на координатите на разгърнатите ЗРС (зенитна ракетна система) С-400 и фиксиране на параметрите на радиоелектронните им системи, прихващане на информация от линията на радиорелейната връзка на щаба на Западен военен окръг и щаба на Балтийския флот, оценка на възможностите на групировките от войски, разгърнати на територията на Калининградска област.