Непобедимата ленинградка. Как Зина Портнова се сражавала с фашизма

Дългата ваканция

За Зина, както и за много млади герои на войната, може да се каже баналната фраза – нейното довоенно детство е било най-обикновено…Родена в Ленинград, в работническо семейство.  В началото на юни 1941 година, в Ленинград почти никой не мислел за война. И затова родителите спокойно изпратили Зина и нейната по-малка сестра Галя за лятната ваканция при баба, в Белорусия.

В село Зуи почивката не продължила много. Настъплението на хитлеристите било стремително и много скоро над селото, където били Зина и сетра й, надвиснала заплаха от окупация. Бабата приготвила внучките и ги изпратила заедно с бежанците. Обаче, хитлеристите отрязали пътя и нямало шанс да се върнат в Ленинград.

«Младите отмъстители»

Съпротиата срещу хитлеристите в Белорусия е била особено яростна. От първите дни на войната, тук се създават партизански отряди и подривни групи. В Шумилински район на Витебска област е била сформирана младежка нелегална организация «Юные мстители», историята на която напомня тази на легендарната „Млада гвардия”. Лидер на „Младите отмъстители”  станала Фруза ( Ефросиня) Зенкова, сплотила около себе си местната младеж, готова да се противопостави на фашистите.

Какво биха могли тези деца да противопоставят на нацистите?

Започнали с разлепване на листовки, малки саботажи, като нанасяне щети на нацисткото имущество. Постепенно акциите ставали по-сериозни. Повреждане на елекростанции, опожаряване на заводи, взривяване на вагони с лен, предназначен за Германия – всичко това – над 20 успешни диверсии било за сметка на „Младите отмъстители”. Зина Портнова била активна участничка в групата.

Диверсия в столовата

Зина Портнова осъществила една от най-мащабните диверсии в историята на „Младите отмъстители”. В столовата, където се провеждали опреснителни курсове на Немските офицери, Зина, която миела съдовете там, сипала отрова в храната, приготвена за обяд. В резултат на диверсията, загинали около сто хитлеристи. Разярените нацисти арестували целия персонал на столовата. Зина избегнала ареста случайно. Когато се появили първите признаци на отравянето, хитлеристите се втурнали в столовата и попаднали на Портнова. Те й пъхнали чиния в ръцете и я накарали да яде от отровната супа.  Зина разбирала, че ако се откаже, ще се издаде. Запазвайки удивително самообладание, тя изяла няколко лъжици, след което немците я освободили. Фашистите решили, че момичето, което мие съдовете, нищо не знае за отравянето.

Силният организъм и бабата, с народни средства, спасили живота на Зина.  Партизаните разбирали, че Зина не може повече да остане в селото и я взели в отряда. Бабата и по-малката сестра се скрили при роднини в друго село.

Разгром на съпротивата

Хитлеристкото контра разузнаване вървяло по следите на нелегалните. Нацистите успели да внедрят провокатор, който издал болшинството от членовете на организацията.

На 26 август 1943 година немското котраразузнаване осъществило масови арести на членове на организацията „Младите отмъстители”. По щастлива случайност в ръцете на хитлеристите не попаднали само няколко активисти и лидерът на „Отмъстителите” Фруза Зенкова.

Изтезанията и разпитите на нелегалните продължили 3 месеца. На 5 и 6 октомври всичките, над 30 юноши и момичета, били разстреляни.

Когато в партизанския отряд станало известно за разгрома на младежите-отмъстители, Зина Портнова получила поръчение да се опита да се свърже със  спасилите се от ареста и да разбере за причините за провала. Обаче, по време на изпълнение на тази задача, Зина била разпозната и задържана.

Провокаторът си свършил добре работата – на хитлеристите било известно практически всичко за нея. И за нейните родители в Ленинград, и за нейната роля в организацията „Младите отмъстители”.  Но Немците не знаели, че именно тя е отровила немските офицери. Затова й предложили сделка – живот в замяна на информация за местонахождението на Фруза Зенкова и базата на партизанския отряд.

Но методът на моркова и пръчката не сработил.  Не се получавало нито да купят, нито да изплашат Зина… По време на един от разпитите, хитлеристкият офицер  си отвлякъл вниманието и Зина реагирайки мигновено, хванала лежащия на масата пистолет. Тя застреляла немеца, изскачайки от кабинета се втурнала да бяга. Успяла да застреля още двама хитлеристи, но не успяла да се спаси – простреляли краката на Зина.

Андрей Сидорчик

http://pioner.aif.ru/