Немцов е по-изгоден на Запада мъртъв, отколкото жив

Къде са изчезнали преселените от Йоан ІІІ видни новгородски родове?

Експертите в Русия единодушно сравняват убийството на опозиционера Борис Немцов до стените на Кремъл със сваления през юли 2014 година в Донецка област малайзийски Боинг 777. След крушението на Боинга, както е известно, Западът обвини опълченците в Новорусия и Москва, а след това наложи санкции на Русия.

Сега, веднага след като враждуващите страни в Украйна започнаха да изтеглят военната си техника, започна нова вълна за демонизиране на Русия. Англосаксонската преса „крещи“: „Убит е ключов опозиционер! До стените на Кремъл!“ Когато казват, че Немцов е бил „ключова фигура в руската опозиция“, те предполагат, че той е бил съразмерен на Путин. Обаче, всички социологически проучвания сочат, че Немцов като политик не е имал кой-знае каква тежест и влияние.

Малко преди убийството на опозиционера, на 26 февруари излязоха резултати от ново социологическо проучване. Според февруарското допитване на “Левада Център” рейтингът на руския президент Владимир Путин достигна 86%. В отговорите на въпроса: „Посочете имена на политици, към които проявявате най-голямо доверие“, името на Невцов липсва. В първата петица влизат – Путин, Шойгу, Лавров, Медведев, Зюганов. На 10-то място в класацията е Кудрин (либерал) само с 3%, което означава, че Немцов е някъде още по-надолу в класацията, тоест в интервала при възможните грешки.

Обаче в рейтинга на „Левада център“ за недоверие към политиците, името на Немцов е в първата „тройка“, след Владимир Жириновски и Ксения Собчак. Всичко дотук описано е към твърдението, че Борис Немцов бил „ключов“ политик в Русия.

Като добавка са резултатите и от анкетата на фондацията „Обществено мнение“ на Александър Ослон. На въпроса: „Кой според вас днес представлява политическата опозиция?“ Руснаците отговарят единодушно: Зюганов, Жириновски, Навални, Прохоров, Миронов. Немцов не влиза дори в тази „петица“. Той е на 6-то място едва с 2%.

В рейтинга на руския елит от ВЦИОМ (последния път той бе съставен през 2012 година), Немцов е на почетното 113-то място между второстепенните звезди от шоубизнеса.

Борис Немцов обаче е истински шампион в класацията за популярност. В рейтинга на опозицията за най-известен политик Немцов е на почетното 1 място. Но в класацията за най-отрицателно отношение към личност, той отново е първи – 59% руснаци са гласували, че имат отрицателно отношение към опозиционера Немцов.

И така, към момента на убийството на Немцов, той е известен и непопулярен, и вече не политик, а деец. Парадоксът е в това, че живият опозиционер Борис Немцов е абсолютно ненужен на Запада, а му е по-изгоден мъртъв.

В съвременния свят човешкият живот се обезценява все повече. Едни убиват хладнокръвно и пред видеокамера, с всичките трикове и красоти на съвременната кинематография, за по-голям политически ефект, както го правят радикалите в Близкия Изток.

За други пък са по-важни знаковите декори, например при разстрел на бивши звезди в политиката – разстреляният опозиционер, стичаща се кръв по моста до Кремъл сред нощното сияние на рубиновите звезди.

А това, че той вече на никого не пречеше и не представляваше никакви политическа конкуренция на фона на такава картинка, явно за Запада вече не е важно. И това, че на изборите се конкурират около 70 партии, Западът също не коментира.

Кръв, звезди, опозиция… Технологията на „Майдана“. Важна е първата реакция обаче – Западът изпада в пропагандистка истерия в опита си да постигне пълна изолация на Русия на световната политическа арена, както и да разклати ситуацията вътре в страната. /vesti