Немско издание: В ЕС се опасяват, че САЩ ще въведат глоби за отмяната на санкциите срещу Русия

Както и да се отнасят европейските предприемачи към санкциите срещу Русия, лидерите на страните в ЕС няма да се решат да ги отменят, тъй като се страхуват от наказателни мерки от страна на САЩ, пише в. Wirtschaftswoche, цитиран от РИА Новости.

За немското правителство става все по-трудно да убеди другите страни в ЕС в необходимостта от удължаване на антируските санкции. Така например, Унгария и Гърция първоначално бяха скептично настроени по този повод, а сега отслабване на санкциите поискаха и Австралия и Италия, отбелязва изданието.

Анализаторите отбелязват още, че и самите немци не са готови да изразят едногласно подкрепата си към властите в страната. В общественото мнение в Германия се наблюдава разделение: западните германци намират политиката на страната по отношение на Русия за умерена и дори приятелска, докато жителите в източната част считат, че правителството се придържа към твърде строг антируски курс, пише Wirtschaftswoche.

Очевидно е, че ако ЕС отслаби санкциите срещу Русия, ще последват наказателни мерки от страна на САЩ. Ще се създаде подобна ситуация на тази с Иран, когато САЩ заплашиха с глоба всеки, който заобиколи американските санкции. В резултат на това много неамерикански предприятия се придържаха към ограничителните мерки срещу Иран, за да не навредят на собственото си сътрудничество със САЩ, припомня авторът на публикацията.

„А докато Вашингтон се придържа към наказателните мерки по отношение на Русия, американците могат косвено да диктуват на Европа да продължава строгата антируска политика, независимо от това, дали европейците искат да се придържат към санкциите или не“, заключава Wirtschaftswoche.