Немски политик: Без Путин в Сирия „нищо няма да стане”

Без участието на Русия е невъзможно да се реши конфликтът в Сирия, счита зам.-председателят на немската партия Християндемократическия съюз Армин Лашет в програмата на Ане Вил по телевизия Das Erste, предаде РИА Новости.

„Такъв е светът: Русия е важна държава, затова е добре, че Путин действа в Сирия. Без него нищо няма да стане“,  заяви той, призовавайки Ангела Меркел да се завърне към „реалната политика”.

Лашет отбелязва, че от гледна точка на политиката трябва да се работи не само с онези, които „на всички се харесват”. „Сирийската война ще завърши тогава, когато Русия, САЩ, Евросъюзът, Саудитска Арабия и Иран – а това е достатъчно сериозно – ще се борят със съвместни усилия с ИД”, поясни политикът гледната си точка.

Ако това не стане, мир в Сирия така и няма да има, е категоричен Лашет.

Западни политици и експерти и по-рано са отбелязвали важността от участието на Русия в борбата против ИД на територията на Сирия. Например финансовият министър на ФРГ Волфганг Шойбле заяви за вестник Frankfurter Allgemeine за ключовата роля на Москва за уреждане на сирийския конфликт, а заедно с него и проблема с бежанците.