Немски журналист: Путин прави всичко за справедливо разследване на Боинг 777

Владимир Путин държи на думата си: експерти от Холандия вече са получили достъп до мястото на крушението на малайзийския боинг, а също към вагоните с телата на загиналите.  Разследването отново може да се води без каквито и да било препятствия, предаде репортер на немския телевизионен канал N24.

Журналистът Кристоф Ванер отбеляза, че президентът на Русия не крие, че смята Киев за отговорен за трагедията. Нещо повече, Путин обеща да сътрудничи.

Вече се появиха първите факти, тоест не просто обещания на руския президент относно готовността му за сътрудничество, защото то вече е факт. Холандските експерти получиха достъп до мястото на катастрофата и телата на загиналите. По последна информация, тези хора могат спокойно да водят разследване.

Същото се случва и на мястото на крушението на малайзийския боинг. Путин увери, че отломките вече могат да бъдат изследвани. Той обеща, „черните кутии” да бъдат предадени на международните организации.

Тази сутрин „черните кутии” наистина бяха предадени на малайзиските експерти от опълченците при условие, че до тях ще имат достъп и експертите на ИКАО (Международна организация за гражданска авиация).

Малко по-рано, Владимир Путин заяви, че смята украинското правителство за виновно, тъй като според него, трагедията е станала възможна заради действията на украинските власти през последните няколко месеца. Той визира фактите, че киевските власти вече 3 месеца водят война с опълченците и нямат никакво намерение да сложат оръжие, макар самите те да са настоявали за това неведнъж.