На 13 ноември 1872 г., е публикувано първото издание на „Азбука“ на Лев Толстой.

Толстой и училищната реформа

През есента на 1859 г. Лев Толстой открил безплатно училище за селски деца в своето имение  Ясна поляна.

В училището на Толстой  децата се учили да четат, пишат, да смятат, имали занятия по руска история, естествознание, рисуване и пеене.

В класната стая учениците сядали където пожелаят: на пейки, на маси, на перваза на прозореца, на пода. Всеки задавал въпроси на учителя за всичко, което иска, разговарял с него, съветвал  се със съседите си, поглеждал в техните тетрадки. Уроците се превръщали в обща беседа,  а често и в игра.

Толстой и школьная реформа

Децата в Ясна поляна

Не са задавани домашни. Толстой е знаел, че в една тясна къща неговите ученици няма да могат да ги изпълнят. Освен това, селските деца  помагали на родителите в домакинската работа. В междучасията и след уроците Толстой разказвал на децата нещо интересно, показвал им гимнастически упражнения, борел се с тях, играли  в городки (игра, подобна на кегли), състезавал се по бягане с тях ,  пързалял се на шейна през зимата , лятото ходил на реката или в гората, водил хоро.

По онова време имало малко детски книги, и  световноизвестният писател написал за децата книга „Азбука“. Нейното първо  издание е  на 13 ноември 1872 г. В „Азбука“ Толстой използвал най-добрите  приказки, басни, епоси, пословици и  поговорки.

Три години по-късно се появило второ издание под името „Нова азбука“. Малко по-късно са издадени четири тома „Руски книги за четене“. Общо Лев Толстой е написал за децата 629 произведения  от различни жанрове. Това са разкази, приказки, билини, очерци, басни.

Източник: https://www.pnp.ru/social/tolstoy-i-shkolnaya-reforma.html