На 11 февруари 1697 г. Петър I разрешава с указ продажбата на тютюн

Тютюнът се появява за първи път в Европа след експедицията на Колумб, който пръв научил за странния обичай на индианското население на Америка. Популярността на тютюна започнала да расте през 16 век. Екатерина Медичи вдъхвала аромата на сухите тютюневи листа, за да се лекува от измъчващото я главоболие. Видимо, лечението й било успешно, тъй като не след дълго се разпространило погрешното мнение, че тютюнът е лек за всяка болка.

В Русия тютюнът бил докаран през втората половина на XVI век. Той бързо добил популярност, но бил толкова скъп, че мнозина се заробвали в дългове, за да му се насладят. В един момент било забелязано, че прекалената употреба на тютюн води до тежки отравяния. Това накарало властите и църквата да поведат борба с пушенето.

От 1634 г. продажбата на тютюн в Русия била строго забранена. Противозаконно било и съхранението на тютюн у дома. Нарушителите на забраната ги чакали смъртна присъда и конфискация на имуществото. А през 1649 г. за мирисане на тютюн дори режели носове!

Политиката на руската държава се изменила от 1697 г., когато на 11 февруари Петър I издал указ за разрешаване на продажбата на тютюн.  А през 1716 г. се появили и две руски тютюневи фабрики – в Петербург и Ахтирка..