На четиристранната среща е одобрен документа за намаляване на напрежението в Украйна

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров съобщи, че участниците в преговорите в Женева са одобрили документ, съдържащ стъпките за деескалиране на конфликта в Украйна, съобщи РИА „Новости“.
„Ние одобрихме документа. Това е женевското изявление от 17 април, в която се съгласихме да бъдат предприети конкретни стъпки за намаляване на напрежението и създаване на сигурност за всички граждани на Украйна“, съобщи той.
Според министъра, съответният документ предвижда амнистия за всички задържани по време на протестите в Украйна, с изключение на тези, които са обвинени в престъпления.
Лавров каза още, че според документа всички нелегални формирования в Украйна трябва да бъдат разоръжени, а всички окупирани сгради – освободени.
„Разбира се, всичко това може да бъде направено на реципрочна основа. Нее възможно да се освободят незаконно окупираните сгради в една област, а в други – не“.
Освен това, документът съдържа призив към незабавно започване на диалог с участието на регионите в рамките на конституционния процес.
„Тези, които взеха властта в Киев с преврат, трябва да поемат инициативата, ако смятат, че представляват интересите на украинския народ“, каза министърът.
Лавров отбеляза, че забраната за влизане на руснаци в Украйна е скандална и руската делегация е повдигнала въпроса в хода на преговорите.

Дипломатът поясни, че на срещата всички били единодушни, че за тази криза „украинците сами трябва да взимат решения, които да бъдат приемливи за всички страни по отношение на незабавното прекратяване на конфликтите, свързани със задържането на демонстранти, превземането на административните сгради, площадите и всичко, което е свързано в дългосрочен план с истинската конституционна реформа“, каза руският министър.

Русия ще продължи да поддържа работата на мисията в ОССЕ по отношение на Украйна за установяване на диалог между страните. Москва призовава мисията на ОССЕ да играе водеща роля, за да оказва съдействие на самите украинци и властите в Киев в реализирането на мерките по деескалацията на ситуацията. „Мисията на ОССЕ трябва да работи честно и обективно, учитайки женевската декларация“, подчерта Лавров.