На Русия трябва да й бъде гарантирано, че Украйна никога няма да влезе в НАТО, смята Бжежински

Бившият американски съветник по националната сигурност Збигнев Бжежински продължава да отстоява убеждението си, че Украйна никога не трябва да се присъединява към НАТО, за да се запазят мирът и стабилността в разкъсваната от война страна и региона като цяло.

„Украйна трябва да има правото свободно да избере своята политическа идентичност и да изгради по-близки отношения с Европа. В същото време, Русия трябва да бъде успокоена, че Украйна никога няма да стане член на НАТО“, заяви Бжежински, цитиран от сп. „Шпигел“.

С други думи, Украйна трябва да стане нещо подобно на Финландия. Идеите на Бжежински са отглас от тези на Хенри Кисинджър. През март 2014 бившият държавен секретар в статия за в. „Вашингтон пост“ призова Запада да прояви разбиране към опасенията на Русия и нейната привързаност към Украйна.

„Украйна трябва да има правото да избира свободно своите икономически и политически връзки, включително с Европа“, коментира Кисинджър, добавяйки, че Киев не трябва да се присъединява към НАТО и „трябва да следват позиция, сравнима с тази на Финландия“.

Бжежински защити решението на САЩ да разположи повече войници и тежко въоръжение в Източна Европа и Прибалтика, посочвайки, че това е един цикъл на действие и реакция. Според него САЩ ще провокира война с Русия, ако Вашингтон не отговори на стъпките на Москва.

Мнозина наричат нарастващото напрежение между Русия и Запада нова версия на Студената война. Бжежински смята, че втора Студена война отдавна е започнала. Но тя няма да продължи толкова дълго и е малко вероятно да се превърне в гореща, посочва той.

http://news.bg/