На приятелите на Русия – пълна поддръжка

Позиция на Сергей Миронов, Председател на политическа партия
„Справедлива Русия“, Ръководител на фракцията „Справедлива Русия“ в Държавната Дума на Руската федерация, във връзка с писмото на Румен Петков, главен редактор на сайта Поглед.инфо, до Владимир Путин.

На фона на циничната антируска истерия, която се подсилва днес в страните на Запада, според мен нашето особено внимание заслужава мъжествения стремеж на много чуждестранни приятели на Русия, въпреки всичко, твърдо и открито да заявяват поддръжката си за нашата страна и да довеждат до знанието на своите съграждани словото на Истината за нея. В последно време в моята поща все по-често се появяват писма на обществени дейци и журналисти от различни страни, които, от една страна, изразяват голяма симпатия към нас, гражданите на Русия, а от друга – разказват за това, как според силите си се стремят да влияят върху общественото мнение на своите страни в наша полза, какви акции провеждат, с какви проблеми се сблъскват. Бих искал да запозная читателите на моя блог с откъси от две такива писма

Ето, например, какво написа в своето обръщение българският журналист, главен редактор на сайта “Поглед.инфо“ Румен Петков:

„Ето вече 25 години промиват мозъците на българите за това, че Русия е враг, но социологическите изследвания показват, че само 3% от българите смятат Русия за заплаха, докато около 85% говорят за необходимостта от дружба с нея. Въпреки че проамериканската пропаганда щедро се заплаща, по-голямата част от нашия народ не й вярва. Из цяла България се проведоха демонстрации на протест против политиката на антируски санкции от страна на Запада. Повечето българи осъзнават, че Русия не е агресор, че Русия се защитава. И колкото и да съскат нашите „грантови интелектуалци“, любовта към вашата страна е записана в нашия генетически код.

Ние се стараем да направим нашия сайт такова средство за масова информация, което да говори истината за днешните събития, помагайки на хората да не се заблуждават от подлостите на „хибридната война“. Наричат ни „путинисти“, „предатели“, „рубладжии“. Но ние стоим на страната на истината. И няма да изкривим душата си! Няма да се огънем в мразовитата буря на разделения свят!“

Ето едно забележително писмо! Предполагам, че е ясно колко смелост и вяра в правотата на своето дело се изисква, за да заемаш подобна позиция, въпреки заплахите и натиска. Убеден съм: ние трябва да оценим това по достойнство. Но също трябва внимателно да се вслушваме в онова, с което се обръщат към нас такива хора като Румен Петков. А получава се така, че те също имат определени въпроси към нас.

Ето какво още писа българският журналист:

„Болно ми е, когато виждам как по руската телевизия, в Интернет форумите, при анализите се развива тезата, че българите са неблагодарни хора и изобщо „предатели“. Иска ми се да кажа на онези, които се увличат от подобна риторика: не бъркайте нашия продажен управляващ елит с народа на България! Много ми се иска вие в Русия по-добре да разбирате и да имате предвид именно чувствата на нашия народ, неговите истински чувства!“

Е, какво ще кажете за това? Трябва да признаем правотата на нашия български приятел! Действително твърдостта на информационното противоборство, което е натрапено на руската страна от Запада, не може да оправдае някои любители на прекаляването, готови в силата на полемиката да хвърлят буци кал срещу цели народи, без да разбират, че по този начин не защитават интересите на Русия, а работят против тях – не само в същата тази България, но и в Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Германия, Франция, Италия, Испания, Австрия и т.н. живеят милиони обикновени хора, които продължават да симпатизират на Русия и нейните граждани.

В този смисъл искам да се позова на още едно писмо. Този път от Гърция. Авторът е Янис Котанидис, лидер на движението „За Русия!“, което обединява проруски настроените гърци. Удивителен човек! Въпреки заплахите и всевъзможните препятствия, той, заедно със съмишлениците си, открито поддържа политиката на Русия и нашия Президент В.В.Путин. Достойно е за уважение това, че получавайки разрешение от властите за провеждане на масова акция в град Солун, само три дни преди 9 май, те са успели да съберат хиляди хора за да отпразнуват достойно 70-тата годишнина от Великата Победа над фашизма и да отдадат почит към паметта на съветския войн-освободител.

Но ето какво писа не без обида Котанидис:

„Ние изпратихме заснетия видеоматериал за нашата празнична акция до всички основни руски телевизионни канали. Уви, реакция нямаше. А от някои представители на средства за масова информация ние чухме, че тях, видите ли, подобна информация не ги интересува. И даже от страна на Министерството на съобщенията и масовите комуникации на Руската федерация на нашето запитване нямаше отговор. Как така?“

И действително – непонятна и недалновидна позиция! Не може с формален подход да отблъскваме от себе си искрените поддръжници на нашата страна. За нас е крайно важно днес да се стремим да използваме всички възможности за системна работа по противопоставянето на лъжите и дезинформацията за Русия, в това число и чрез създаване на ефективно взаимодействие с онези, които реално са наши съюзници. Ние трябва добре да ги познаваме всичките и нещо повече – да не се стесняваме да им помагаме. И политически, и морално, и,… разбира се, като им предоставим „зелена улица“ в нашите средства за масова информация.

Убеден съм, че тези въпроси са достойни да бъдат сериозно и самокритично анализирани на най-високо ниво. Трябва да разберем нюансите на този проблем и да внесем корекции. Ако искаме да постигнем успех в днешните информационни войни, нашата контра-пропагандистка дейност не трябва да бъде праволинейна, насочена само към отпор на врага. Важен и ефективен неин елемент може и трябва да стане опората върху нашите приятели и съюзници!

Превод: Магдалена Желязкова

Източник: Сергей Миронов – блог