На МАКС-2015 показаха планираща бомба

Най-големият производител на боеприпаси в Русия концернът „Техмаш“ (влизащ  в състава на Ростех) представи на открития във вторник в Жуковски край Москва авиосалон МАКС-2015 унифицирана планираща бомбова касета, предназначена за унищожаване на цели при всякакви метеорологични условия и без заход на самолета в зоната на действие на ПВО, съобщи във вторник изпълнителният директор на „Техмаш“ Сергей Русаков, цитиран от РИА Новости.

По думите му, касетата е способна да поразява цели, независимо от естествени и изкуствени препятствия.

„Концернът представя унифицираната бомбова касета ПБК-500У СПБЭ-К, предназначена за използване по всяко време на денонощието и при всякакви метеорологични условия без необходимост от захождане на самолета в зоната на действие на огневите средства на обектите на ПВО и достигането до целта с висока точност на самоприцелващите бойни елементи. Тя гарантира поразяването на бронетанкова техника, наземни РЛС, пунктове за управление и енергийни установки на зенитно-ракетни комплекси с термовизионен и радиолокационен контраст относно повърхността в условията на въздействие на естествени и изкуствени препятствия“, каза Русаков.

„Освен това, ние представяме 80-мм неуправляема авиационна ракета С-80ФП. Тактико-техническите характеристики на ракетата по ефективност на действията, експлоатационна надеждност и безопасност нямат аналог. Тя е способна да поразява открито разположени единични и групови цели, както и обекти, намиращи се в укрепления, горски масиви, небронирана и бронирана техника“, заяви още Русаков.