На МАКС показаха „убиеца на артилерии“

На авиосалона МАКС в Жуковск бе представен най-новия руски комплекс за разузнаване на артилерийски и ракетни позиции 1Л260-Е, съобщи „Российская газета

Комплексът е подобрена версия на вече приетата на въоръжение във войската система за артилерийско разузнаване „Зоопарк“. По траекторията на снарядите, мините или ракетите 1Л260-Е изчислява координатите на оръдията и установките, от които те се изстрелват. Американската система M109A6 Paladin може да бъде засечена на разстояние от 23 км, системата за залпов огън MLRS – на 45 км, а тактическият ракетен комплекс ATACMS – на 65 км.

Основният комплекс за артилерийско разузнаване е трикоординатен моноимпулсен радар с активна фазирована решетка и 90-градусово поле на виждане по хоризонтала и 40 градусово по вертикала. РЛС автоматично сканира зоната, открива летящи мини, снаряди, ракети, съпровожда ги и едновременно изчислява траекторията им. Получените данни постъпват в реално време в командния пункт на системата, а при необходимост незабавно се предават на средствата за поразяване, работещи в автоматичен или полуавтоматичен режим.

Високата производителност на радара и изчислителния комплекс – до 70 позиции в минута, позволява да се определят координатите на всички огневи средства на противника, дори при масиран обстрел, като бъдат разпределени целите и унищожени всички тези средства, още преди те да напуснат позициите си. Самият комплекс може да бъде разгърнат за работа за пет минути и също толкова бързо да напусне позицията си.