На Майдана започна митинг срещу новата власт

На Майдана започнаха нови протести, но този път срещу новите власти. Исканията са за оставка на новото и. д. правителство.

Ако сегашната власт на Украйна не реагира на исканията на народа и не стабилизира икономическата ситуация, страната ще потъне в масови акции на протести срещу новите власти в Киев. Това съобщиха протестиращите на площада на Независимостта (Майдан) в центъра на Киев. Сред протестиращите е иницианивната група „За достоен живот“, която се състои от обикновени жители на Киев, съобщи ИТАР-ТАСС.
„За последната седмица живота в Украйна стана непоносим, това е холокост в XXI-ви век: продуктите поскъпнаха двойно, лекарствата също, цените на битовите сметки и газа се повишиха с 50%, такситата и транспорта също почти двойно“, заявява една от протестиращите срещу новата власт Ирина Богданец.
„Всеки ден ни предупреждават, че новата власт ще започне да разчиства Майдана от барикади, изискват от нас да се разотидем и тази инициатива изхожда от обкръжението на бившия комендант Степан Кубив (главата на Националната банка на Украйна). Кой би могъл да си помисли, че новата власт ще се окаже такъв тиранин? Днес активистите на Майдан протестират срещу новата власт. Ние искаме стабилизиране на ситуацията в страната, в противен случай, Украйна ще потъне в безрбройни протести, в които този път ще участват пенсионери, бизнесмени, студенти“, предупреждава активистката Богданец.
На 9 април пред Националната банка на Украйна бе проведен масов протест на обикновени жители на Киев, с искания за стабилизиране на икономическата ситуация. Тогава, ръководителят на Нацбанка Степан Кубив излезе пред протестиращите и заяви, че за месец и половина все още не е успял да се усвои на новото си работно място и помоли за отсрочка, за още малко време, за да може да въведе нещата в ред.
Украинците масово теглят от банките спестяванията си. Според официални данни, количеството на вложенията от физически лица в украински банки през март, се е съкратило на 5,9%, което грубо се изчислява на 26 милиарда гривни (около 72,5 млрд. рубли). Вложенията от юридически лица също се съкратили на 3%. За да се справят със ситуацията, украинските банки се опитват да привлекат клиенти с високи лихвени проценти от депозити, но това по-скоро плаши и отблъсква голяма част от клиентите им.