На „Газпром” му дотегна да кредитира Украйна

Дългът на Украйна за руския газ продължава да расте. В момента той е вече близо 2 милиарда долара.

Фактически, сега „Газпром” кредитира украинската икономика. Но това не може да продължава вечно, заяви ръководителят на руския газов концерн Алексей Милер.

„Неизплатените дългове за газа към „Газпром” означават недостатъчното финансиране на сегашната ни инвестиционна програма, това са неполучени приходи в бюджета ни, това също така е въпрос за изплащането на дивиденти на акционерите ни”, – каза Алексей Милер. При това, той подчерта, че сред частните акционери на компанията има много чужденци, които страдат от невъзможността на Киев да погаси задълженията. Всъщност, сега се получава, че Газпром кредитира украинската икономика:

– В момента, дългът на Украйна за газа е повече от 1,8 милиарда долара. При това от началото на годината от месец на месец дългът само се увеличава. Да, Украйна е в дълбока политическа криза, но за газа трябва да се плаща. И днес ние виждаме, че нашите действия по отношение на Украйна са абсолютно люялни. Ние имаме всички права, в съответствие с настоящия договор, да преминем към предплащане за доставките на руски газ за Украйна. Но ние не го правим.

Разбира се, така не може да продължава безкрайно. Но проблемът е, че Украйна, която е на границата на банкрут, няма пари за погасяване на дълга. Впрочем, това е позната за Киев ситуация, заяви директорът на Института по национална енергетика Сергей Правосудов:

– За тях това не е нов проблем, подобно нещо периодично се случва в Украйна. И те са го решавали преди, или чрез вземане на някакви нови заеми или чрез предаване на някакво имущество. Нищо ново не може да се измисли тук. Или някой трябва да даде заем – Русия, Съединените щати, Европейския съюз, или украинците трябва да изплатят дълга си с имущество. Какво имущество това вече е е въпрос на преговори.

Според експерта, вместо дълговете за природния газ може да бъде получено имуществото на компанията „Черноморнефтегаз”. Тази компания работи в Крим, и, според плановете на ръководството на републиката, във всички случаи ще бъде национализирана. Но засега Украйна отказва да обсъжда възможността за предаване на „Черноморнефтегаз” на Русия като вариант за изплащане на дълга.