Национално движение „Русофили“ осъжда поругаването на европейски символи

Ръководството на НД Русофили и останалите организатори на XIII Национален събор на приятелите на Русия в България Община Казанлък и Координационен съвет „България-Русия“, се разграничават от лицата, които тъпкаха знамената на ЕС и НАТО по време на проявата край язовир „Копринка“ в неделя и осъждат поругаването на символи, показани в някои репортажи.

НД Русофили отстоява позицията за достойно и равноправно участие на България в евроатлантическите структури и смята, че Европа може да бъде по-силна не против, а заедно с Русия. Израз на това убеждение бе фактът, че край официалната трибуна на събора бяха издигнати едно до друго българското, руското и европейското знаме.

НД Русофили отдавна се води от един основен принцип – ние веем знамена, а не ги тъпчем, строим паметници, а не ги цапаме.

Фокусирането на телевизионните камери върху епизодични прояви, които останаха незабелязани от над 10-те хиляди участници на събора, създава превратна представа за характера на събитието и неговите послания.