Националното шествие по случай Освобождение на България от турско робство

На 3-ти март 2016 година в София се проведе Национално гражданско шествие „Безсмъртната чета – Освобождение на България от турско робство“, организирано от Гражданска инициатива ЗА СУВЕРЕНИТЕТ на БЪЛГАРИЯ и ДЪРЖАВИТЕ по СВѢТА
Хиляди хора изпълниха централната улица на София, като носеха в ръцете си снимки и портрети на тези, които живяха и загинаха ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО на България по време на Руско-турската Освободителна война и други въстания през петте века робство или са осъществявали народно-просветна дейност за запазване на традициите, културата и националната идентичност на българина. Някои носеха автентични снимки или изписани на бял лист имена на свои прадеди, отдали живота си за България.
Най – отпред на шествието вървяха представители на Международната младежка организация „Българска асоциация Хан Аспарух – Витязи“. На тях бе поверена честта да носят Самарското знаме, венците за паметниците на Цар Александър II и Българските опълченци. Знамената на България и Русия стояха до венците едно до друго, така както двата народа бяха рамо до рамо в Руско-турската Освободителна война. На водещия централен плакат върху фон от националния трибагреник бе написано „ ТРЕТИ МАРТ – Освобождение на България от турско робство. Благодарим Русия! Помним историята!“. След това бяха подредени два огромни флага на Република България и на Руската Федерация, всеки от които дълъг около 7 метра.

Безсмъртната чета бе водена и от известни български спортисти и треньори на Национални отбори. Сред многолюдното шествие имаше много родители с децата си, хора от различни възрасти и социални сфери, от политически формации, обаче без каквито и да било отличителни политически знаци. Единственият депутат, присъствал на шествието бе независимият народен представител Велизар Енчев, който се сля с гражданите и дори не взе думата за изказване. Той вървеше със свои приятели и съидейници зад транспарант с надпис „патриотизмът – национален идеал“. По-назад в хилядното шествие се четеше надпис на голям транспарант „Асоциацията на сирийците в България поздравява българския народ по случай Националния празник“, от което се разбираше, че членовете на асоциацията са направили своя група за да уважат българския народ и България, чиито поданици са и те от много години.
Шествието премина по централната улица под звуците на възрожденски песни и спря за малко пред Руската църква. Деньо Павлов, главен организатор на шествието направи кратко изказване за съвременното положение на България, като завърши с думите „Българите сме оцелели, ще оцелеем и сега“, след което шествието продължи.
Пред паметника на Цар Александър II бяха изказани благодарствени и насърчаващи слова от Пепа Рашева – един от организаторите, Николита Вълева – член на Българска асоциация „Хан Аспарух – Витязи“, Искрен Дилов от Враца – също организатор. В изпълнение на Богдан Дуков прозвуча стихотворението „Русия“, чийто автор е патриархът на българската литература Иван Вазов. Написано две години преди Руско-турската Освободителна война, стихотворението е израз на всенародната вяра в освободителната мисия на Русия за освобождението на България от 5 вековното турско робство.
Стихотворението „Опълченците на Шипка“ бе трогателно изпълнено от Никола Радев – също член на младежката асоциация. Младежът стоеше качен високо на самия паметник и гласът му, силен и ясен, отекваше в сърцата на хората. Някои слушаха притаили дъх, други шепнеха заедно с него, а на трети сълзи напираха в очите. Бурни възгласи „Браво!“ и ръкопляскане изпълни пространството след края на великата ода.
След едноминутното мълчание на колене в памет на загиналите за Освобождението на България, прозвучаха химните на България и на Русия, молитва за България от Николай Коларов, последвани от бурно ръкопляскане. След това тържествено бе поднесен венец от Националното шествие и стотици хора положиха цветята си пред монумента на Цар Освободител.
Шествието отново се подреди и тръгна към паметника на Българските опълченци. След поднасяне на официалните венци хората, намиращи се около паметника на Българските опълченци направиха шпалир за да може Националното шествие „Безсмъртната чета“ с двата огромни флага на България и Русия да се придвижи напред и да поднесе венците и цветята, които носеха гражданите.
Оказа се, че в същото време там се намира Юрий Исаков, посланик на Руската Федерация у нас, заедно с други руски дипломати. Хората ги поздравяваха радостно и те на свой ред започнаха да се ръкуват гражданите от националното шествие и да ги поздравяват сърдечно с празника. Чуваше се между хората „Браво!Русия!“.
След полагане на венците се разнесоха звънливи детски гласчета и хората, аплодирайки, се подредиха в кръг около няколко малки дечица, които пееха „Де е България“.Това беше най-добрият нережисиран завършек на Националното шествие Безсмъртната чета, което остави и чувство на надежда за бъдещето на милата ни Родина България.
За първи път през последните 26 години се провежда Гражданско Национално шествие на Трети март, без опити за политизиране. Атмосферата бе оживена и радостна. Усмивки красяха всички лица, чувстваше се пробуденият Български дух, който не позволява подменяне и неуважение към историята на България.
На въпроса „какво ви накара да организирате това шествие“ Пепа Рашева и Деньо Павлов от Гражданска инициатива ЗА СУВЕРЕНИТЕТ на БЪЛГАРИЯ и ДЪРЖАВИТЕ по СВѢТА отговориха следното „През последните 26 години българските политици замениха турското робство с османско присъствие, а тази година отидоха много по-напред – замениха османското присъствие със „съжителство“. Стъпка след стъпка напредват и нищо чудно следващите политици да „докажат“, че по време на турското робство България е била най-процъфтяваща и по тази причина да отворят границите, за да възстановим „съжителството“ в обща държава с Турция!!! Подложени сме на силна соросоидна кампания от страна на САЩ, Турция и други западни държави за противопоставяне на България и Русия по модела на Украйна. Налага се народът да действа с всички възможни средства, за да коригира безумията на политиците„.

„Дела трябват, а не думи“
Васил Левски

http://bgzemia.blog.bg/politika/2016/03/06/treti-mart-nacionalno-shestvie-quot-bezsmyrtnata-cheta-quot-.1435222 (със съкращения)