Националното събрание на Франция подкрепи резолюцията, призоваваща за отмяна на санкциите срещу Русия

Депутатите от Националното събрание на Франция приеха с голямо мнозинство резолюцията, призоваваща правителството да се обяви срещу удължаването на санкциите срещу Русия, съобщи РИА Новости.

От 98 депутати в долната камара на парламента, участващи в гласуването, 55 при необходимите 50 са дали гласа си „за“. Документът са подкрепили в частност депутатите от най-голямата опозиционна партия „Републиканци“.

„Това е историческо гласуване. За първи път страната се обяви за отмяната на санкциите“, заяви авторът на инициативата, съпредседателят на асоциацията „Френско-руски диалог“ и член на комитета по международните въпроси Тиери Мариани.

Резолюцията има препоръчителен характер и не задължава властите с конкретни действия.

Авторите на документа искат от Париж да признае „пълната неефективност“ на санкциите, застрашаващи интересите на Франция.

Мариани и привържениците му призовават също така към отказ от удължаването на персоналните санкции срещу руските депутати, тъй като тази мярка само усложнява развитието на двустранните връзки и разрушава диалога. Освен това, депутатите искат да бъдат започнати преговори с Москва за отмяна на руското ембарго на селскостопански продукти.

Мариани още през март заяви, че смята да поиска от френските власти да приемат суверенно решение за прекратяване на ограничителните мерки по отношение на Русия. По думите му санкциите са показали своята неефективност и са „почти убийствени“ за икономиката на Франция и Русия.