Националният център за управление на отбраната на Русия застъпи на бойно дежурство

Тържественият ритуал по встъпване на оперативната дежурна смяна на Националния център за управление на отбраната (НЦУО) на Руската федерация в бойно дежурство се проведе във военното ведомство. „Ние успешно завършихме най-важния етап от мащабната работа по създаването на НЦУО на РФ, както и на регионални и териториални центрове за управление на въоръжените сили”, съобщи по време на конферентен разговор руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

„Днес по всички вертикали на управление на бойното дежурство застъпиха щатните дежурни смени”, отбеляза министърът. „Центровете са оборудвани с най-мощни изчислителни системи, съвременни средства за автоматизация и връзка, и са подготвени повече от 500 квалифицирани специалисти”, каза още Шойгу.

„По този начин, за сравнително кратък срок бе създаден нов механизъм в системата за управление на военната организация на държавата”, констатира министърът, като подчерта, че „неговото функциониране ще позволи провеждането на постоянен анализ на обстановката, изработването на начини за реагиране промените в нея, и оперативното координиране на дейността на федералните органи на изпълнителната власт в сферата на отбраната”.

НЦУО се състои от три центъра, отбелязват още от руското отбранително ведомство.

Центърът за управление на стратегическите ядрени сили е предназначен за управление на използването на ядрено оръжие по решение на висшето военно-политическо ръководство на РФ.

Центърът за бойно управление осъществява мониторинг на военно-политическата обстановка в света, анализ и прогнози за развитие на заплахите за Русия или нейните съюзници. Този център осигурява управлението на използването на въоръжените сили, както и войските и военните формирования, които не влизат в структурата на министерството на отбраната на Русия.

Третият основен елемент от НЦУО е Центърът за управление на ежедневната дейност, където се провежда мониторинг във всички направления на дейността на военната организация на страната, гарантиращи всестранното осигуряване на въоръжените сили. Също така този център координира дейността на федералните органи на властта по удовлетворяването на потребностите, не влизащи в състава на Министерството на отбраната други войски, военни формирования, органи и специални части.

В арктическата зона на базата на Северния флот започна действието си новото обединено стратегическо командване (ОСК) „Север”, което започна да приема в състава си съединения, военни части и кораби от подчинението на Западен, Централен и Южен окръг.

Към момента вече са сформирани групировките на войските от новото командване на островните територии на Русия в Арктика, включително и на Нова Земя, Новосибирските острови, остров Врангел, както и на нос Шмидт, пише ИТАР ТАСС, позовавайки се на източник в руското военно ведомство. „Тези групировки са влизат в състава на обединената тактическа група (ОТГР), която през октомври встъпи в бойно дежурство за осигуряване на военната безопасност на страната в арктическата зона. ОТГР е оборудвана със съвременно въоръжение и военна техника, в това число брегови ракетни комплекси „Рубеж” и зенитните ракетно –пушечни комплекси „Панцирь-С1”, съобщи източник от руското отбранително министерство. „ОТГР в близко бъдеще ще получи и други системи оръжие”, каза още той.

„Продължава формирането на сухопътната част на новото командване – две арктически бригади. Първата е с дислокация в Алакурти (Мурманска област) и се планира да бъде напълно сформирана и подготвена за действие в Арктика през 2015 г., а втората ще бъде разположена вероятно в Ямало-Ненецки автономен окръг през 2016 г. Сега командният състав на тези съединения преминава подготовка за действие в арктическата зона в учебните центрове на въоръжените сили”, констатира събеседникът. Той съобщи също, че на руските острови в Арктика се работи усилено върху строителството на военната инфраструктура. „Работи се без прекъсване, с бързи темпове. Планира се те да приключат в края на 2015 г.”.

По-рано началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Михаил Мизинцев съобщи, че Русия ще построи в Арктика 13 летателни площадки, един авиационен полигон и десет технически позиции на радарните отделения и пунктове за насочване на авиацията.