Националисти в Украйна са превзели 23 храма на Московската патриаршия

В Украйна с помощта на разколници и националисти са превзети със сила 23 храма, принадлежащи на Украинската православна църква – Московска патриаршия (УПЦ МП), заяви Синодът на УПЦ МП.

„В последно време религиозните общности на нашата Църква нееднократно бяха подложени и продължават да бъдат подлагани на опити за превземане на храмове в полза на така наречената „Киевска патриаршия“. До момента със сила са отнети 23 храма, хората са лишавани от възможността да посещават собствените си храмове и да извършват в тях богослужения“, пише още в заявлението на Синода, публикувано на официалния сайт на УПЦ.

„Особено безпокойство предизвиква фактът, че незаконните действия по отношение на религиозните общности на нашата църква се случват с мълчаливото съгласие на местните власти или дори с тяхното съдействие“, добавят авторите на документа. „Всичко това съществено усложнява перспективата за преодоляването на църковния разкол“, казват още те.

Членовете на Синода подчертават, че „разбират желанието на държавната власт за установяване на църковно единство, но са против намесата на държавата във вътрешния църковен живот“. „Потвърждаваме готовността на нашата църква за откровен и конструктивен диалог с представителите на непризнатите църковни групи в Украйна. Но диалогът трябва да се проведе на основата на каноничното право и без намесата в този процес на фактори, които са извън църквата“, добавят те.

Представителите на УПЦ МП отбелязват още, че в последно време в украинските медии се е разразила истинска „информационна война“ срещу православните християни. „Църквата обединява цяла Украйна и е църква на украинския народ. Нейните верни чада живеят на запад и изток, на юг и север в Украйна. В състава й влизат хора от различни националности и с различни политически убеждения“, припомнят членовете на Синода.

Затова „всички опити голословно да бъде обвинена Украинската православна църква в непатриотизъм е проява на популизъм. Вместо в такива трудни времена да се обединим в името на постигането на общата цел – благополучието и стабилността на държавата, нас се опитват да ни скарат отвътре, нарушавайки по този начин мира и спокойствието в Украйна“, казват още от Синода.